Idegesítette őket a magyar nyelvű hirdetés, feljelentették a szlovák papokat!

2014. szeptember 16. - 08:19 | Belföld

Ismeretlen feljelentők levelével foglalkozik a kulturális minisztérium. A nevüket a nyilvánosság elől takarók a szenci plébániát jelentették fel azért, mert bizonyos hirdetéseket csak magyar nyelven tüntettek fel a katolikus templomnál lévő faliújságon. 

Idegesítette őket a magyar nyelvű hirdetés, feljelentették a szlovák papokat!

A kulturális minisztérium a nyelvtörvény betartását figyelemmel követő tárca. A hatályos nyelvtörvény értelmében az államnyelv elsőbbséget élvez a kisebbségi nyelvekkel szemben, a kisebbség nyelvén megjelentetett szöveg csak a szlovák után következhet, mégpedig azonos vagy kisebb betűmérettel. A szenci plébániának legkésőbb szeptember 19-ig kell állásfoglalást elküldeni az ügyben a kulturális minisztériumnak.

A feljelentők szlovák papokat jelentettek fel, s ez mindenképpen a dolog pikantériája. "Nem volt nekem eddig sem problémám a magyar szövegekkel. Hát az nem nekünk, szlovákoknak szól, tehát nem zavar, ha csak magyar nyelven szerepel a szöveg a faliújságon," mondta a Paraméternek egy szlovák hívő. "Ez a magyarok elleni támadás talán már a közelgő helyhatósági választások kampányának is része lehet," fejtette ki véleményét a város egyik magyar ajkú polgára.

(sb)