Szinte mindenkit verünk abban, milyen arányban próbálnak szerencsét diákjaink külföldi egyetemeken

2014. szeptember 19. - 14:58 | Belföld

Csak az olyan törpeállamok, mint Luxemburg vagy Izland főiskolásai mennek nagyobb arányban külföldre tanulni.

A szlovákiai diákok sokkal magasabb arányban próbálnak szerencsét külföldi egyetemeken, mint az Európai Unió más fejlett országainak fiataljai.

Az OECD ezt tárgyaló szeptemberi listája szerint a szlovákiai diákok 15%-a külföldi felsőoktatási intézményben tanul. Ennél magasabb aránnyal csak az egyetlen egyetemmel rendelkező törpeállam, Luxemburg, valamint a 300 ezer lakosú Izland "büszkélkedhet".

Az OECD kimutatása szerint a többi államból jóval kisebb arányban próbálkoznak külföldön a diákok, átlagban az összes főiskolás 2%-áról van szó.

A szlovákiaiak számára a legvonzóbb Csehország - nyilvánvalóan a nyelvi közelség és az ingyenes tanulási lehetőség miatt. A hivatalos statisztikák szerint a tavalyi évben több mint 25 ezer szlovákiai tanult a cseh egyetemeken. Az OECD adatai szerint az összes külföldön tanuló szlovákiainak a 70%-át teszi ki. Ezt a fordított statisztika is igazolja, miszerint a csehországi egyetemeken tanuló külföldi diákok kétharmada szomszédos államból érkezik.

Nagy arányban befolyásolják az, elsősorban dél-szlovákiai diákokat a magyarországi egyetemek is, amelyeken a szlovákiai főiskolások további 7%-a próbál szerencsét.

A szlovákiai diákok által kedvelt célországok közt van még Nagy-Britannia, Németország és Ausztria.

Hozzánk hasonló aránnyal rendelkeznek még az írek, akik nyilvánvalóan hasonló indokból választanak sokan brit egyetemet.

SME/para