UKRÁN VÁLSÁG - Smer-képviselő: Vér tapad Dzurinda kezéhez!

2014. szeptember 19. - 11:59 | Belföld

Ľuboš Blaha (Smer-SD) a parlamentben jelentette ki, hogy vér tapad Mikuláš Dzurinda kezéhez.

UKRÁN VÁLSÁG - Smer-képviselő: Vér tapad Dzurinda kezéhez!

Blaha szerint ennek oka, hogy miniszterelnökként Dzurinda két háborúba is belerángatta Szlovákiát. "Ön miatt bombáztuk Jugoszláviát és Irakot. Vér tapad a kezéhez. Erkölcsről beszél, de ez annyira cinikus és brutális, hogy hallgatni sem bírom. Szégyellje magát!" - reagált Blaha Dzurinda beszédére az ukrajnai helyzettel kapcsolatban a parlamentben, amely során az egykori kormányfő és külügyminiszter Robert Fico Oroszországgal szembeni szankcióról megfogalmazott véleményét is kritizálta.

Blaha szerint ezek csak "ideológiai dajkamesék", amelyekkel a gyerekeket is csak egy bizonyos korig etetheti. Dzurinda a kirohanásra úgy reagált, hogy amikor hiányoznak az érvek, akkor jön elő a gyűlölet. "Senkit nem bombáztam, csak megnyitottam a légteret a repülőgépek előtt. Fico logisztikai raktárat nyit a NATO-nak, ahol azonban nem a katonák zoknijai lesznek, de én ezt nem kritizálom..." - mondta.

Dzrurinda szerint az ukrajnai konfliktus gyökere abban rejlik, hogy az ország Nyugat felé fordult, és Oroszország erre reagált. "Ez az, amit elsőként el kell mondani az embereknek. Nem a CIA-ügynökök oroszok elleni bevetéséről van szó, hanem az emberek Majdanon meghozott döntéséről" - jegyezte meg, aláhúzva, hogy Oroszország globális hatalmi pozícióját félti, ezért reagált ilyen keményen. Dzurinda elutasította Fico azon szavait is, hogy ez az egész Oroszország és az USA konfliktusa, mivel szerinte Oroszország Nyugattal szembeni felhívását jelenti.

Erkölcstelennek nevezte, hogy az egyik nap jóváhagyja a kormány a szankciókat, majd másnap Fico nekikmegy. "Ez árt Szlovákiának, és a jó hírnevét rontja" - fogalmazott. Egyúttal felszólította Ficót, hogy ne hazudjon arról, hogy Ukrajna szétesőben van, mert ezzel csak az agresszorokat buzdítja.

Bugár Béla megjegyezte, hogy az ukrán válság esetében teljesen más a szlovák külügyminiszter, Miroslav Lajčák által alkalmazott retorika, mint Robert Ficóé, vagy más Smer-képviselőké, és így az emberek nem tudják, kinek lehet hinni. "Úgy gondolom, hogy a diplomácia eredményeit aláássa összeesküvéses retorikájával Robert Fico" - szögezte le.

Lajčák válaszában ezt azzal indokolta, hogy logikus a szankciókról folytatott vita, mivel Szlovákia az egyik legsérülékenyebb ország, tekintettel az energetikai függőségére Oroszországgal szemben.

Lajčák egyszersmind azt kérte, hogy az EU viselkedjen a külpolitikája szempontjából tisztességesen, és "ne Szlovákia legyen az a pálca, amellyel Putyin körmére néznek, hogy aztán egyedül mi fizessünk ezért".

A parlament saját nyilatkozattal foglal állást az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. Erről vitáznak a képviselők. A nyilatkozatot a parlament külügyi bizottsága alkotta meg. Az ellenzék szerint annak tartalmaznia kellene egy felszólítást is Oroszországgal szemben, ám a kormánypárti képviselők ezt elutasították.

TASR/para