Kiderült, miért utasította el a Smer a funkcióhalmozók fizetésmegvonásának javaslatát: Fico magának akarta!

2014. szeptember 24. - 13:59 | Belföld

Korábban az OĽaNO, majd szeptemberben a KDH állt elő ezzel, utóbbi javaslatát a smeresek törölték. Úgy tűnik, Fico magának akarta.

Kiderült, miért utasította el a Smer a funkcióhalmozók fizetésmegvonásának javaslatát: Fico magának akarta!

Robert Fico tárcaközi egyeztetésre nyújtotta be a törvénymódosító javaslatot, melynek tárgya, hogy az egyéb közfunkciót is ellátó parlamenti képviselőket csak ez utóbbi funkciójukért járó teljes fizetés illesse meg.

A jelenleg hatályos törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy valaki több választott funkciót is ellásson, például a parlamenti képviselő lehet polgármester, és azért külön fizetést kap az adófizetők pénzéből.

A Fico által benyújtott törvényjavaslat szerint a parlamenti képviselőnek nem járna polgármesteri, megyefőnöki vagy megyeelnök-helyettesi, megyei képviselői, főellenőri, közjogi intézmény statutáriusának, vagy statutárius szerve tagjának járó teljes (!) fizetés. Az említett funkciókért legfeljebb csak a minimálbérnek megfelelő összegeket kaphatnának a parlamenti képviselői fizetésük mellett.

Fico azt is javasolja, hogy a polgármesterek csak eme funkciójukért kapjanak fizetést, míg ha egyidejűleg megyei képviselők, akkor utóbbi funkciójukért legfeljebb minimálbért vehessenek fel.

A törvény ugyanakkor nem vonatkozna a városi vagy községi önkormányzati képviselőkre, mivel ők nem fizetést, hanem tiszteletdíjat kapnak.

A KDH tavaly már a parlament elé terjesztette az egyetlen fizetésről szóló javaslatát, de a Smer elvetette. Idén augusztusban ismét benyújtották, a Smer-többség viszont - több más javaslattal együtt - levette a szeptemberi ülésszak napirendi programpontjai közül, azzal indokolva, hogy a javaslat csak a választási kampány része. A KDH javaslata megvonná a parlamenti képviselő fizetését abban az esetben is, ha annak más munkaviszonya is lenne, és nem vehetnének fel jutalmat sem a területi önkormányzatok szerveinek tagjaként, megyeelnökként, polgármesterként. Hasonló javaslattal élt korábban már az OĽaNO is.

SME/para