Részletesebb vagyonnyilatkozatokat javasol az ellenzék, de a Smer megint megfúrhatja

2014. szeptember 26. - 15:49 | Belföld

Az összeférhetetlenségről szóló alkotmánytörvény módosítását tervezi az ellenzék.

Részletesebb vagyonnyilatkozatokat javasol az ellenzék, de a Smer megint megfúrhatja

A törvényjavaslatot pénteken nyújtották be a parlamentbe az ellenzéki pártok képviselői. Elfogadása esetén a minden köztisztviselőnek részletesebb vagyonnyilatkozatot kellene benyújtania a jelenleginél.

Miroslav Beblavý (Sieť) szerint az ellenzéki pártok ezzel szeretnék teljesíteni azt az ígéretet, amelyhez egyébként minden parlamenti párt csatlakozott a 2012-es választások előtt.

Beblavý hangsúlyozta, hogy a mai volt az utolsó nap, amikor még benyújthatták a módosító javaslatot, hogy az a törvényhozási folyamat végén 2015-ig hatályba léphessen, és a köztisztviselők a következő vagyonnyilatkozatukat már eszerint állítsák össze.

Beblavý ezt Lucia Žitňanskával (Híd) és Martin Poliačikkal (SaS) együtt jelentette be sajtótájékoztatón.

A vagyonnyilatkozatok szigorítását hosszabb ideje a Smer-SD gátolja. Mivel alkotmánytörvényről van szó, így a parlamentben 90 képviselőre van szükség az elfogadásához. Bár már a Smer is jelezte, hogy ők elkészítik, számukra is szükség volna az ellenzéki szavazatokra, ahogy az ellenzéknek is a kormánypártra.

Az új törvény előkészítésén egy munkacsoport dolgozott korábban, amelyben a Smer képviselői is részt vettek. Beblavý közölte, hogy mire már mindennel elkészültek, a Smer visszakozott. Most azt a kompromisszumos javaslatot nyújtották be, amelyről 2013-ban már megegyeztek, és először Pavol Paška házelnöknek sem volt vele semmi gondja.

A Smer azonban ezt követően változtatott a retorikáján, és Robert Fico, valamint Otto Brixi képviselő is azt kezdte hangoztatni, hogy a kormány maga készíti el a javaslatot.

Paška még idén júliusban is arról beszélt, hogy a Smer úgy benyújtja a javaslatát, hogy az 2015-ben már hatályba léphessen.

Beblavý erre megjegyezte, hogy a mai az utolsó nap ehhez, ám sem a kormány, sem a Smer-képviselők nem jöttek elő egy ilyen indítvánnyal. Ezért felszólította a kormánypártot, hogy támogassa az ellenzék javaslatát. Ezt egyébként a Smer tavaly egyszer már elutasította.

Közölte azt is, hogy készek egyeztetni a Smerrel a javaslat esetleges módosításairól.

A törvényjavaslat kiterjesztené azon köztisztviselők körét, akiknek a parlamenthez kell benyújtaniuk a vagyonnyilatkozatukat. Annak tartalmaznia kellene minden jövedelmüket, mégpedig úgy, hogy kiszámolható legyen belőle, mekkora vagyonnal rendelkezhet az illető, illetve hogyan nőtt a vagyona a jövedelméhez viszonyítva. Be kellene jelenteniük az ajándékokat is, amit kaptak, ha azok értéke meghaladja a 4 ezer eurót.

SME/para