SDKÚ-belháború: Frešo kihívója távozott, Novotný szerint az elnöknek már le kellett volna mondania

2014. szeptember 27. - 14:09 | Belföld

Pavol Frešo pártelnök eredeti kihívója, Obdrej Matej idő előtt távozott a párt senicai rendkívüli kongresszusáról.

SDKÚ-belháború: Frešo kihívója távozott, Novotný szerint az elnöknek már le kellett volna mondania

Matej emellett lemondott a párt pénztárnokának funkciójáról is. "Az élet a politikában nagyon nehéz.Történt néhány dolog, amire minél előbb magyarázatot kellene adni. Most azonban hagyom a delegáltakat, hogy döntsenek. Nem vagyok csalódott, továbbra is hiszek abban, hogy a kék a jó, és hogy folytatják" - közölte a politikus, aki hétfőn még azt jelentette be, hogy indulni szeretne a pártelnöki posztért.

A párt pénteki elnökségi ülésén azonban arról született döntés, hogy ha leváltják Frešót, akkor az egyetlen jelölt a posztjára Martin Fedor lenne.

A szombati kongresszuson lemondott posztjáról Štefan Kužma pártmenedzser is, aki szintén távozott a tanácskozásról.

Novotný: Frešónak már le kellett volna mondania

Viliam Novotný, az SDKÚ alelnöke még a kongresszus előtt nyilatkozott úgy, hogy Frešo hibát követett el azzal, hogy nem mondott le még a kongresszus előtt. "Számomra egy kicsit szomorú, hogy az SDKÚ-DS, amelynek nevéhez a legnagyobb reformok fűződnek 2002 és 2006 között, ma olyan szituációban van, hogy lecserélik a zárakat a párt székházán" - emlékeztetett.

A legalapvetőbb indok Frešo pártelnöki tevékenysége ellen Novotný szerint az, hogy nem foglalkozik eleget az SDKÚ-val. "Ezt a választók is látják, és erről tanúskodik a támogatottságunk. Pavol Frešónak sok a feladata és a funkciója. Amióta megválasztották Pozsony megye elnökének, minden energiájával a megye javításán dolgozik. Az SDKÚ-nak viszont a nap 24 órájában és a hét minden napján van szüksége a pártelnökre" - fogalmazott.

Novotný elismerte, hogy a párt az utóbbi időben számos hibát követett el. Ezek közt említette Pavol Hrušovský támogatását az elnökválasztáson. "Ez nem róla szól, hanem a választóinkról, akik közül szinte senki nem szavazott rá. Mi őt kínáltuk, de a választók mást akartak. Hiba volt az is, hogy öt képviselőnk távozott a frakciónkból. Csökkennek a preferenciáink, amiért nem kínálunk világos alternatívát a választóknak, és nem működnek a párt központi szervei" - jegyezte meg.

Pavol Frešo: Ez a kongresszus a párt irányultságáról szól

Ezt mondta alig ötperces beszédében a kongresszus elején a pártelnök, aki úgy véli, hogy ha leváltják, akkor ez az irány megváltozik. "Ez a kongresszus az első, ami zárt ajtók mögött zajlik, hogy megoldjuk a problémákat, és egységesek legyünk utána. Tudom, hogy sokan aggódnak a pártért. Ha elveszítjük a választóinkat, az az SDKÚ létét veszélyezteti" - jegyezte meg.

A feladatok közt említette a választók bizalmának visszaszerzését, és kiegyezniük egymással.

24 szavazat elég ahhoz, hogy Frešo a helyén maradjon

A pártelnök kritikusainak kb. 200 küldött szavazatára volna szükség, hogy visszahívhassák. A rendkívüli kongresszusra ugyanis összesen 223-an érkeztek a meghívott 332-ből. Az elnök leváltásához az összes delegált háromötödének szavazata szükséges.

Amennyiben tehát Frešonak sikerült meggyőznie 24 delegáltat, a helyén marad.

TASR/para