SDKÚ-DS: Frešo marad az elnök, de alelnökei faképnél hagyták!

2014. szeptember 27. - 16:44 | Belföld

Nem történt meglepetés az SDKÚ-DS szombati senicai kongresszusán, Pavol Frešót nem tudták leváltani.

SDKÚ-DS: Frešo marad az elnök, de alelnökei faképnél hagyták!

332 küldöttet hívtak meg a kongresszusra, akik közül viszont csak kb. 230-an jelentek meg, és közülük is csak 210-en szavaztak. A pártelnök visszahívásához viszont az összes küldött háromötödének szavazata kellett volna, ami kb. 200. A szombati kongresszuson ehelyett "csak" 160-an voksoltak arra, hogy Frešo ne maradjon pártelnök. Így hiába szavazott a többség a leváltására, a helyén marad. Egyébként 48-an voltak a leváltása ellen, míg kettő szavazat érvénytelen volt.

A szavazást még megelőzte a párt döntőbíróságának ülése, amelyen arról tanácskoztak, hogy az összes vagy a jelenlévő küldöttek háromötödös többsége számít. Végül úgy határoztak, hogy az összes küldötthöz viszonyított arány a mérvadó.

A küldöttek tanácskozása zárt ajtók mögött zajlott, a média nem vehetett részt. A tanácsteremből időnként taps hallatszott, máskor pedig Frešot szólították fel a távozásra.

Nincsenek alelnökei, pártmenedzsere és pénztárnoka - egyedül maradt az elnök

Röviddel azután, hogy kiderült, Pavol Frešo marad a helyén, bejelentette az SDKÚ alelnöki posztjáról való lemondását Viliam Novotný, Ivan Štefanec és Martin Fedor.

Fedor lett volna a pártelnöki poszt egyetlen jelöltje, ha Frešót sikerül leváltani. Ő úgy gondolja, hogy a párt egyedüli esélye, hogy Frešo maga mond le. "Csodálkozom, hogy marad, mert nagy rajta a nyomás. A mostani eredmény egy erős jelzése annak, hogy elégedetlenség uralkodik vele szemben. Éreztem, hogy az általam beterjesztett változtatási javaslatoknak nagy a támogatottságuk, sajnos viszont az elnök visszahívásához szükséges arány miatt ezek megvalósítása nem lehetséges" - jegyezte meg.

Novotný szerint Frešo rendkívüli kisebbségben van, ennek ellenére úgy tesz, mintha minden rendben lenne. "A kialakult helyzettel foglalkozik majd az elnökség. Bízom abban, hogy ez csak egy epizódja egy sorozatnak, ami happy enddel végződik. Meg kell mentenünk az SDKÚ-t, és hiszek benne, hogy így lesz, mivel az SDKÚ-nak még feladata van a politikai palettán" - húzta alá.

Štefanec figyelmeztetett, hogy Frešóra mindössze a küldöttek 24%-a szavazott. "Ennek ellenére a párt elnökének tartja magát. Az, hogy egy nagy többség szavazott a leváltására, azt jelzi, hogy sokan nem kívánják őt. Ennek ellenére keményfejű módon a helyén marad. Ezért távozom az alelnöki posztról" - mondta, hozzátéve, hogy ezzel is azt kívánja jelezni, hogy a párt tagságának egy jelentős részét elveszítette.

Štefanec szerint a továbbiak Frešón múlnak, mivel egyedül maradt elnökként, "nincsenek alelnökei, pénztárnoka és pártmenedzsere". "Keresni fogjuk annak módját, hogy stabilizáljuk a pártot. Ennek gátja jelenleg az elnök" - fogalmazott.

TASR/para