620 ezer euróból vásárolt rendőri radarokat a belügyminisztérium

2014. szeptember 29. - 14:30 | Belföld

A Nová Dubnica-i ZTS Elektronika nevű cég szállíthatja be a radarokat és videoradarokat.

620 ezer euróból vásárolt rendőri radarokat a belügyminisztérium

620 ezer euróból 15 radarra és 10 videoradarra futotta - erről tájékoztat a Közbeszerzési Közlöny.

A radarokra kiírt tender miatt panaszt nyújtott be tavaly a NetPoint nevű cég. A kétféle eszközre kiírt tenderen csak egy beszállító győzhetett, mivel csak olyanok jelentkezhettek, akik radarokhoz és videoradarokhoz szükséges tanúsítvánnyal is rendelkeznek.

Abban az időben mindkettőhöz csak a ZTS Elektronika rendelkezett a szükséges tanúsítvánnyal, a tender kiírása miatt viszont panaszt nyújtott be a NetPoint.

A minisztérium ezután annyiban módosított a feltételeken, hogy a győztes pályázónak elegendő a tanúsítványt beszereznie a szerződés megkötéséig.

A tárca sajtóosztálya közölte, hogy a versenypályázat egyik résztvevőjét sem zárták ki, mivel a dokumentumokat csak a szerződés megkötése előtt kérték leadni.

A NetPoint ügyvezetője, Ján Vigaš azt sem tartotta helyénvalónak, hogy a radarok gyártója és a kizárólagos forgalmazója is résztvett a versenyen. A ZTS Elektronika ugyanis a cseh Ramet gyártót képviseli Szlovákiában. Vigaš szerint elektronikus aukció keretén belül ez így nincs rendben.

Ján Mažgút, a Közbeszerzési Hivatal szóvivője viszont úgy reagált, hogy mivel különálló cégekről van szó, így ez törvényes.

A ZTS Elektronika cég végzi a radarok karbantartását is, amelyről a belügyminisztérium tavaly kötött szerződést. Eszerint a következő négy évben 720 ezer euróért végzik a karbantartást.

A ZTS Elektronika által az első Fico-kormány idején elnyert megrendelések kivizsgálását rendelte el korábban Daniel Lipšic, a Radičová-kormány belügyminisztere. Büntető feljelentést is tett, majd a belügy egy munkatársát elbocsátották, de az ügy végére azóta sem került pont.

SME/para