MAFFIAPER: Beismerő vallomást tettek Čongrády gyilkosai!

2014. október 1. - 12:50 | Belföld

Vádalkut kötöttek az ügyésszel Peter Čongrády egykori maffiavezér közvetlen gyilkosai.

MAFFIAPER: Beismerő vallomást tettek Čongrády gyilkosai!

A bíróság jóvá is hagyta a vádalkut, melynek keretében a gyilkosság három kivitelezője beismerő vallomást tett. Ivan Beňo, aki Čongrádyt agyonlövő két személyt megkereste, 15 évet kapott, Peter Koperát, az egyik gyilkost 14 év 9 hónapra, míg a másikat, Vladimír Smetanát 14 évre ítélték ezáltal.

A Sýkora-klán egykori vezetőjeként számon tartott Čongrády, azaz Čongi meggyilkolásának ügye azonban ezzel még nem ért véget, további öt személy ül ugyanis a vádlottak a padján.

Eredetileg Mišenka, Ferus, Mello és Borko is gyanúsított volt

A Sýkora-klán egyik ágának vezetőjeként ismert Peter Čongrádyt 2004 szeptemberében ölték meg. 2012 májusában eredetileg Viliam Mišenkát, a nyitrai alvilág vezéreként ismert Ľuboša Ferust, a Specializált Büntetőbíróság által nemrégiben más bűnügyért elítélt Roland Zdichavskýt, a még mindig Belizében tartózkodó Karol Mellót, illetve Štefan Borkót vádolták.

A rendőrség azonban visszavonta a vádemelést, mivel az egyik tanú hamis vallomásán alapult. Ezt követően Sergej Miňajlenkót, Ivan Beňót, Peter Kopert, Vladimír Smetanát és Peter Holáňt gyanúsították a bűnténnyel.

A rendőrségi vizsgálat szerint 2004-ben Miňajlenko Ivan Beňónál rendelte meg Čongrády és testőre megölését. Beňo ezt követően a gyilkosság végrehajtására Kopert és Smetanát kérhette fel. Emellett biztosította az ahhoz szükséges eszközöket, egy autót, kommunikációs eszközöket, valamint fegyvereket.

Fejlövés végzett Čongrádyval

2004. szeptember 9-én délelőtt aztán a pozsonyi Pečnianska utcában lévő pizzéria előtt a két bérgyilkos lőtte le Čongrádyt és testőrét. A maffiózót a fején is érte egy lövés, ő a helyszínen meghalt, a testőre megúszta egy comblövéssel.

A gyanúsítottak többségét a NAKA különleges egységei tavaly december 4-én tartóztatta le Zsolnán, illetve Pozsonyban.

Peter Čongrády a Miroslav Sýkora által alapított alvilági csoport egyik legbefolyásosabb embere volt, miután az alapítót meggyilkolták. Sýkora utódja a klán élén Róbert Lališ volt, akit minimálisan tíz gyilkossággal vádolnak, és aki jelenleg is szökésben van.

TASR/Čas.sk/para