Csakhamar dönthetnek a Čentéš-ügyben, az Alkotmánybíróság beidézte Matovičot is

2014. október 3. - 10:56 | Belföld

Három év után döntést hozhat az Alkotmánybíróság Jozef Čentéš beadványa ügyében, amelyben Ivan Gašparovič döntését kifogásolta, mellyel megtagadta főügyészi kinevezését.

Csakhamar dönthetnek a Čentéš-ügyben, az Alkotmánybíróság beidézte Matovičot is

Az Alkotmánybíróság október 23-ára tűzte ki a főtárgyalás időpontját, amikor már a döntés is megszülethet. A kassai szerv beidézte tanúként Igor Matovičot, Tibor Šumichrast, ügyészt, illetve a Legfőbb Ügyészség munkatársát a számítógépes részlegről.

Valószínűleg azt fogják megvizsgálni, hogyan is történt Matovič parlamenti szavazatvásárlásokat érintő vallomásának kitörlése. Čentéš ugyanis azt véletlenül törölte, de egy órával később Matovič megismételte a vallomását.

Gašparovič azonban később ezt is felsorolta az indokok között, amiért nem nevezte ki Čentéšt főügyésszé.

Matovič elmegy Kassára. "Emberi hiba volt, megtörténik az ilyen. Érthető helyzet volt, mivel Čentéš úr szabadságra készült, a felesége amiatt volt ideges, hogy hol van annyi ideig, és ekkor történt meg. Normális dolog..." - ismételte meg, amit már korábban is néhányszor.

Čentéš közölte, hogy a bíróság döntését elfogadja, akármilyen is lesz.

A korábbi köztársasági elnök arra is hivatkozott Čentéš főügyészi kinevezésének megtagadásánál, hogy őt törvénytelenül választotta meg a parlament. A koalíciós pártok képviselői ugyanis megnézték egymás szavazólapjait, hogy ki hogyan voksolt. Azt megelőzően ugyanis majdnem újraválasztották főügyésszé Dobroslav Trnkát, amikor Iveta Radičová lemondással fenyegetett.

Az Alkotmánybíróság ugyanakkor kimondta, hogy a választás törvényes volt, amit viszont Gašparovič egyáltalán nem vett figyelembe.

A kormányváltást követően a Smer nem várta meg, míg az Alkotmánybíróság dönt az ügyben, hanem a parlamentben megválasztották Jaromír Čižnárt, Gašparovič pedig őt már kinevezte.

Čentéš az Alkotmánybíróság pozitív döntése esetén kártérítést kérhet az államtól, de még az sem zárható ki, hogy magát a funkciót is. A döntés megszületéséig viszont ezt nem árulja el.

SME/para