Szijjártó Ficóval, Lajčákkal, no és Berényivel is bratyizott Pozsonyban

2014. október 7. - 17:22 | Belföld

Magyarország és Szlovákia közös sikertörténetek által tud eljutni a köztük lévő "forró témák" megoldásaihoz - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden Pozsonyban, aki Miroslav Lajčák külügyminiszteren kívül Robert Ficóval is találkozott.

Szijjártó Ficóval, Lajčákkal, no és Berényivel is bratyizott Pozsonyban

A magyar diplomácia vezetője erről első hivatalos külföldi útján beszélt, miután tárgyalt Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszterrel

Szijjártó Péter elmondta: nem véletlen, hogy első útja Pozsonyba vezetett, hiszen a magyar-szlovák kapcsolatrendszer stratégiai fontosságú és a szélesebb körű, közép-európai együttműködésnek is fontos láncszeme. Hangsúlyozta: vannak ugyan "forró témák" a két ország között, ám ezeket kulturáltan, európai módon kell megoldani és azok megoldásaihoz közös sikertörténetek által lehet eljutni.

Szijjártó meglátogatta a Fidesz felvidéki híveit is

Szijjártó Pétert a szlovák külügyminiszterrel tartott találkozóját követően Robert Fico szlovák kormányfő is fogadta. A magyar külügyminiszter ezt követően ellátogatott a Magyar Közösség Pártjának (MKP) székházába is, ahol Berényi Józseffel, az MKP elnökével és a felvidéki magyar párt vezetőivel folytatott megbeszélést.

Berényi József a találkozó után tartott rövid sajtótájékoztatón azt mondta: Szijjártó Péterrel áttekintették a két ország közti nyitott kérdéseket, valamint a felvidéki magyarságot érintő aktuális fejleményeket, köztük a Szlovákiában novemberben megrendezendő helyhatósági választások előtti helyzetet is.

Az MKP elnöke kiemelte: amikor legutóbb - idén nyáron - magyar külügyminiszter látogatott Pozsonyba, felhívták a figyelmét arra, hogy közeleg az 1995-ben megkötött magyar-szlovák alapszerződés átértékelésének ideje, és ezért jó lenne abban minőségi változtatásokat végrehajtani. "Örülünk neki, hogy ez (a kérésünk) meghallgatásra talált, mert a folyamat most elkezdődik" - szögezte le Berényi József.

Szijjártó Péter az alapszerződés átértékelésével összefüggésben kifejtette: találkozóján Miroslav Lajcákkal már felvetette a két ország közti vegyesbizottsági rendszer átgondolását, amellyel a szlovák külügyminiszter egyet is értett.

A magyar-szlovák alapszerződést 1995-ben kötötték tízéves időszakra; a szerződés érvényessége mindig meghosszabbodik a következő öt évre, ha egyik szerződő fél sem mondja fel írásban legalább egy évvel az érvényességi idő letelte előtt.

(MTI)