Jó ez így a Smernek - Még mindig Mečiar egykori minisztere irányítja az Állami Számvevőszéket

2014. október 8. - 14:26 | Belföld

Pavol Paška (Smer-SD) októberben sem írja ki az Állami Számvevőszék új elnöke megválasztásának időpontját.

Jó ez így a Smernek - Még mindig Mečiar egykori minisztere irányítja az Állami Számvevőszéket

Paška saját elmondása szerint továbbra is az ellenzék javaslatára vár. Lehetséges jelöltként merült fel Pavol Hrušovský (KDH), ám hivatalosan egyelőre nem jelölték - közölte a TASR hírügynökség.

Paška azt üzente az ellenzéknek, hogy olyan jelöltet állítsanak, aki a pozíció szakmai, politikai és emberi követelményeit is teljesíti.

Robert Fico és Pavol Paška is gyakran hangoztatja, hogy az Állami Számvevőszék elnökének posztja az ellenzéket illeti, ám egy alkalommal sem támogatták annak jelöltjét, márpedig a kormánypárti képviselők szavazatai nélkül nem választhatják meg. Fico korábban azt szabta feltételül, hogy az ellenzék minden képviselőjének támogatnia kell a jelöltjüket, a Smer pedig csak annyi szavazatot ad hozzá a parlamentben, amennyire szükség van a többséghez. Ezt már fél tucatszor eljátszották, eleinte az SaS, majd a KDH jelöltjével.

A többek között az állami szervek gazdálkodását ellenőrző szervet így továbbra is Ján Jasovský irányítja, akit annak idején még a HZDS jelölt erre a posztra. Jasovský volt egykor a Szlovák Posta igazgatója, majd Vladimír Mečiar kormányának közlekedésügyi minisztere. Az Állami Számvevőszék élén már 2012 februárjában, azaz a kormányváltás idején lejárt a mandátuma, ám a törvény szerint addig marad az élén, amíg nem választják meg az utódját. Erről a parlament dönt, csakhogy ott meg a Smer van többségben, és addig játszadoznak, amíg csak akarnak.

-para-