MAFFIAPER: Tömeggyilkos lehet a dunahidasi hóhér

2014. október 8. - 12:57 | Belföld

Két tanú meghallgatásával folytatódott a 2004-ben történt dunahidasi kettős gyilkosság büntetőpere.

MAFFIAPER: Tömeggyilkos lehet a dunahidasi hóhér

A Pozsonyi I. Járásbíróság tárgyalásán a vádlottak közül csak Branislav Adamčo, a kelet-szlovákiai alvilág egykori vezérének tartott maffiózó vett részt. A további vádlottak közül Karol Mello esetében ismert, hogy a közép-amerikai Belizében tartózkodik, Nikola Pajdic és Jozef B. pedig beleegyezett abba, hogy a távollétükben tárgyaljanak.

A bíróság szerdán két tanút hallgatott meg. Egyikük Henrich Hudák, akit korábban már elítéltek szervezett bűnbandával való együttműködésért. A tárgyaláson visszautasította a vallomástételt arra hivatkozva, hogy bizonyos dolgokra már nem emlékszik, és nem tesz olyan vallomást, ami rá nézve is terhelő lehet.

Az esetet felügyelő ügyész azonban felolvasta Hudák egy korábbi vallomását, amelyet még az ügy előkészítő fázisában tett. Hudák korában ugyanis azt állította, hogy egy Adamčóval közös ismerősük azt mondta neki, hogy a nagykaposi maffiózónak "24 gyilkosság szárad a lelkén".

A tárgyaláson meghallgatták Bartolomej Botošt is, akit jogerősen elítéltek a leopoldovi börtönben elkövetett mészárlásért. 1991-ben öt felügyelőtisztet gyilkolt meg a fegyházban. Összességében már 1986-tól ül a rácsok mögött, és hét alkalommal ítélték el. A mészárlásért 18 év börtönt kapott.

Botoš azonban tanúvallomásában mindössze annyit közölt, hogy Adamčo és Mikuláš Černák kapcsolatban álltak, amikor mindketten a leopoldovi börtönben ültek, de ez csak egy hétköznapi viszony volt, amilyen az elítéltek között létezett. Hozzátette, hogy a dunahidasi gyilkosságról ugyanakkor nem hallott.

A vádlottak egyik ügyvédje erre úgy reagált, hogy Botoš a vallomásával csak egy kirándulást akart tenni Pozsonyba, mivel bizonyára már nincsen súlya az alvilágban.

Az ügyben legutóbb júniusban tárgyaltak, amikor például Mikuláš Černákot is meghallgatták. Azt megelőzően a bíróság márciusban döntött arról, hogy a tárgyalás lefolytatható Karol Mello távollétében.

TASR/para