Elhunyt Rudolf Fiby, a gyertyás tüntetés egyik központi alakja

2014. október 9. - 12:58 | Belföld

Csütörtökön Kassán elhunyt Rudolf Fiby katolikus pap, az 1988-as gyertyás tüntetés egyik központi alakja.

Elhunyt Rudolf Fiby, a gyertyás tüntetés egyik központi alakja

"Ma, amikor a vasfüggöny leomlásának 25. évfordulója alkalmából Lipcsében találkozik egymással a szlovák, cseh, lengyel és magyar köztársasági elnök, hogy megemlékezzenek a német "gyertyás tüntetésről" (1989. október 9.), Kassán elhunyt Rudolf Fiby a Fatima társaságtól, aki csehszlovákiai változások egyik húzóegyénisége volt" - jelentette be František Neupauer, a Nenápadní hrdinovia nevű polgári társulás elnöke.

František Mikloško hangsúlyozta, hogy a Fatima társaság nélkül a gyertyás tüntetés minden bizonnyal nem valósulhatott volna meg.

A Kerestyén Intézmények Fórumának közgyűlése tavaly november 22-én tiszteletbeli elnökségi tagjává avatta Rudolf Fiby-t.

A kommunista rendszer idején a tudóst, matematikust, Rudolf Fiby-t titokban szentelték pappá.

Rudolf Fiby 1946. április 4-én született. Nyitrán és Besztercebányán tanult az iperi szakközépiskolában. 1969-ben kitüntetéssel végzett a pozsonyi Komenský Egyetem Természettudományi Karán matematikából, ezt követően a Bölcsészkaron pedagógiai végzettséget is szerzett. A RNDr. titulust algebrából és számelméletből szerezte meg.

1991-ben abszolválta az Egyesült Államokbeli Indiana állam Notre Dame Egyetemén a The Understanding of our Time elnevezésű nyári képzést, később pedig a Komenský Egyetem Természettudományi Kara geometria tanszékének asszisztenseként dolgozott.

1975 és 1992 között a Szlovák Tudományos Akadémia Műszaki Kibernetikai Intézetének szakmai munkatársa volt, 2003-ig pedig a kassai Apex cégnél dolgozott. A Kassai Műszaki Egyetem bányászati, ökológiai, irányítási és geotechnológiai karán külsős előadóként is tevékenykedett.

SME/TASR/para