Az elnök aláírta a javaslatot: fokozatosan eltűnhetnek az utak menti óriásplakátok

2014. október 10. - 17:23 | Belföld

Andrej Kiska aláírta az óriásplakátok korlátozásáról szóló törvénymódosítási javaslatot, így azok egy része hamarosan eltűnhet az utak mentéről.

Az elnök aláírta a javaslatot: fokozatosan eltűnhetnek az utak menti óriásplakátok

A javaslattal a Smer-SD képviselői, Renáta Zmajkovičová és Igor Choma álltak elő. A jelenleg érvényben lévő hiányos törvény nem tartalmazza azokra az óriásplakátokra vonatkozó külön szabályokat, amelyek nincsenek közvetlenül a földhöz rögzítve, így azok ténylegesen elkerülik az építkezési törvényből adódó kötelezettségeiket és feltételeiket.

Az új törvénymódosítás bevezeti az úgynevezett hirdetési építkezések fogalmát, amely megakadályozza az egyes kötelezettségek alóli mentesülést.

Az említett jogszabály elsősorban azokat a hirdetőtáblákat érinti, amelyek nincsenek közvetlen módon a földhöz rögzítve, tehát például valamilyen betontömbre vannak elhelyezve.

A javaslat szigorítaná továbbá az óriásplakátokra vonatkozó általános jogszabályokat, amelyek elsősorban az autópályák menti, településeken kívüli táblákra vonatkoznának. A módosítás szerint ezeken a szakaszokon az úttesttől száz méteres zónán belül nem helyezhetnének el reklámtáblát.

(cas.sk)