Kettős mérce: A Kiska által elutasított alkotmánybíró-jelöltek panaszáról sokkal hamarabb döntöttek, mint Čentéšéről

2014. október 13. - 09:59 | Belföld

Az elutasított főügyészjelölt panaszáról jóval hosszabb idő alatt döntöttek, mint a Smer által javasolt, de Kiska által elutasított alkotmánybíró-jelöltekről. És itt még csak arról van szó, hogy egyáltalán foglalkozzanak-e a panaszos beadványával.

Kettős mérce: A Kiska által elutasított alkotmánybíró-jelöltek panaszáról sokkal hamarabb döntöttek, mint Čentéšéről

A SME cikke emlékeztet, hogy amikor Ivan Gašparovič már hosszú ideje mérlegelte, mit kezdjen Jozef Čentéšsel, a jobbközép többségű parlament által megválasztott főügyész-jelölt az Alkotmánybírósághoz fordult az államfő tétlensége miatt.

Az Alkotmánybíróság számára azonban tíz hónapig tartott az, hogy döntöttek arról, hogy egyáltalán foglalkoznak a beadvánnyal. Előadó bírónak (sudca spravodajca) Ľubomír Dobríkot nevezték ki.

Nemrégiben az Andrej Kiska államfő által elutasított alkotmánybíró-jelöltek nyújtottak be panaszt az Alkotmánybírósághoz, most azonban sokkal gyorsabban döntöttek a folytatásról. Eva Fulcová, Juraj Sopoliga és Miroslav Ďuriš már tudhatják, hogy az Alkotmánybíróság tárgyalni fogja a beadványukat. Fulcová és Sopoliga esetében a Dobrík vezette szenátus döntött erről, az egyik panasznál ráadásul ismét ő az előadó bíró is.

Esetükben a döntés három hónapig sem tartott, de nem a panaszuk beadásától, hanem az államfő döntésétől számítva.

Čentéš ügyvédje, Peter Kubina nem kívánta kommentálni az Alkotmánybíróság által alkalmazott kettős mércét. Úgy véli, hogy elsősorban annak a bírónak kellene magyarázatot adnia, aki ilyen módon cselekedett.

Dobrík a SME kérdésére úgy válaszolt, hogy mindig következetesen és az Alkotmánybíróságról szóló törvény szerint jár el, és szerinte így volt ez Čentéš ügyében is. Emlékeztetett, hogy már 2012 januárjában, tehát alig három hónappal a Čentéš-féle beadvány benyújtása után kész volt az anyag a tárgyalásra. Csakhogy a döntést elnapolták. Ötször.

Ismert az is, hogy Dobrík el akarta utasítani Čentéš beadványát, de a szenátusa másik két tagja ezt elvetette. 2012 szeptemberében született döntés arról, hogy a beadvánnyal foglalkoznak.

Čentéš ugyanis addigra Dobrík és Ján Auxt bírók ellen is elfogultsági indítványt nyújtott be, amit egy másik szenátus jóváhagyott. Ezt követte az ismert hercehurca, mely során Čentéš és Gašparovič felváltva nyújtottak be panaszt a kiválasztott bírók ellen, míg végül egyetlen bíró maradt, aki dönthetett volna az ügyben.

Később a Smer módosította a vonatkozó törvényt, Kiska pedig visszavonta azokat az indítványokat, amelyeket az elnöki hivatal még Gašparovič idején nyújtott be.

Auxt azóta már nincs a testületnél, mivel lejárt a mandátuma, a helyére érkezett a Kiska által kinevezett egyetlen új alkotmánybíró, Jana Baricová.

SME/para