VÉGLEGES: A Penta bezsebelte az Új Szót és a SME-t!

2014. október 14. - 15:00 | Belföld

A Hospodárske Noviny megbízható értesülése szerint lezárult az üzlet, ami az utóbbi hetekben lázba hozta a szlovákiai sajtót. A Penta befektetői csoport közvetve bevásárolta magát az Új Szó és a SME kiadójába, a Petit Pressbe.

VÉGLEGES: A Penta bezsebelte az Új Szót és a SME-t!

A tranzakcióval kapcsolatban megkérdeztük Molnár Norbertet, az Új Szó főszerkesztőjét is. Molnár azt mondta, az Új Szó szerkesztőségében nincs "forradalmi hangulat". "Maradunk, és kivárunk. A másik résztulajdonos maradt a régi, és egyelőre nem tudjuk, mit akar a Penta. Egyelőre senki nem szólt bele a szerkesztőségi munkába, és reméljük, hogy ez így is marad. Ha nem próbálnak minket felülről irányítani, nem kockáztathatjuk a távozást, mert ha távozna a fél szerkesztőség, elveszne a napilap. Ez óriási felelőtlenséggel járna" - nyilatkozta Molnár Norbert a Paraméternek.

Elmondása szerint eddig az Új Szó egyetlen munkatársa sem mondta, hogy távozik az új résztulajdonos miatt. "A SME-nél körülbelül hatvan újságíró helyezte kilátásba a távozást, azonban biztos, hogy ott sem fognak ennyien felmondani" - tette hozzá a főszerkesztő.

Míg előzőleg a SME több mint 60 újságírója leszögezte, ha a Penta megvásárolja a Petit Presst, azonnal beadják felmondásukat, addig az Új Szó szerkesztőség szombati állásfoglalásában közölte, nem látnak okot a távozásra, ha az új tulajdonos nem szól bele a szerkesztőségi munkába.

Tuti az üzlet

A Hospodárske Noviny kedd délután hozta le a hírt, miszerint eldőlt: a német Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft megvált a Petit Pressben lévő 50 százalékos tulajdonrészéről, melyet a SITA hírügynökség egyik leányvállalatán keresztül - közvetve - a Penta kaparintott meg.

A másik 50 százalékos tulajdonrész marad a Prvá slovenská investičná skupina (Első Szlovák Befektetői Csoport) birtokában, melynek vezetője Peter Vajda.

Új napilapot alapítanak

A SME szerkesztőségében nagy változások várhatók. Matúš Kostolný főszerkesztő, és helyettesei, Tomáš Bella, Konštantín Čikovský, Lukáš Fila, Juraj Javorský és még számos szerkesztő már múlt héten bejelentette: azonnal felmondanak, ha a lap a Penta tulajdonába kerül. "A szerkesztőség jelentős része közölte a német Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschafttal, hogy nem kíván ennél a napilapnál dolgozni, ha a Petit Press 50 százalékos tulajdonrésze a SITA hírügynökségen keresztül a Penta kezébe kerül" - írták a nyílt levélben. Az október 14-i fejlemények alapján erre sor került.

"Távozunk a SME-ből, és megpróbálunk egy új sajtóorgánumot alapítani" - közölték Kostolný és társai az opentat.sk blogon

A Penta első emberének számító Jaroslav Haščák már korábban közölte, hogy számol a szerkesztőség átalakulásával. "A SME főszerkesztője és csapata úgy döntött, megpróbál saját utat keresni, és alapítanak egy lapot, mellyel a Petit Press-szel és a többi lappal próbálnak majd konkurálni. (...) Részükről ez nem az értékekről, hanem a sértett büszkeségről és az egóról szól" - nyilatkozta korábban Haščák.

Mit vett a Penta?

A Petit Press által kiadott lapoknak 2013-ban 1 248 000 olvasójuk volt, a teljes lakosság 27,9 százalékát érték el. A Median ügynökség adataiból kiderül, hogy az olvasottsági adatok alapján a szlovák ranglista harmadik helyén álltak 7 Plus és a Ringier Axel Springer kiadók után.

Az ABC SR adatai szerint a SME napilap napi 40 ezres példányszámban fogy. A SME-n kívül a Petit Press adja ki az egyetlen szlovákiai magyar napilapot, az Új Szót, a Vasárnap hetilapot, a kassai Korzár napilapot, a TV okot, és a My regionális lapot is.

A SME az interneten is nagyon erős, tavaly a negyedik leglátogatottabb szlovákiai weboldal volt, havi kétmillió olvasóval. A Petit Press 2013-as bevétele elérte a 25 millió eurót.

(parameter)

Címkék: Sme, Petit Press, Új Szó, Penta