Švejna: A költségvetés pengeélen táncol

2014. október 15. - 16:21 | Belföld

Noha a kormány a költségvetési javaslat összeállításakor a Híd legfontosabb kifogását figyelembe vette, a költségvetés továbbra is vékony jégen táncol - vélekedett a Híd párt gazdaságpolitikai alelnöke.

Ivan Švejna szerint a következő három évre vonatkozó költségvetési javaslat megvitatásánál a kormány figyelembe vette a Híd által felvetett legfontosabb kifogást, mégpedig az eltúlzott gazdasági növekedési becslést. „Az eredeti prognózist a realitások figyelembe vételével módosították, mivel azonban a kormányzatnak valóban nagyon korlátozottak a lehetőségei, hogy befolyásolja a gazdasági növekedést, továbbra is látok bizonyos kockázatokat“ – reagált.

„Elmondható, hogy a költségvetési javaslat bizonyos kalkulációkon alapul, amelyek azonban nyilvánvalóan elég bizonytalanok. Egyes makrogazdasági mutatók kalibrálása ugyanis szinte hajszálpontosan történt, mégpedig úgy, hogy a kormány éppen beleférjen a költségvetési felelősségről szóló törvény keretei közé. Én ezt meglehetősen kockázatosnak tartom.“ - figyelmeztetett Ivan Švejna, akinek meggyőződése, hogy a kormánynak már most készen vannak a parlamentben benyújtandó képviselői módosító javaslatai, amelyekkel még változtathat az év törvényén, megkerülve ezzel az említett törvényi korlátokat.

Az idei költségvetés összeállításánál először alkalmazták az ún. ESA 2010 módszertant. Ennek hatását a Híd alelnöke szerint további elemzés tárgyává kell tenni. „Az új metodikának is köszönhetően papíron a valóságnál optimistább adatok jelenhetnek meg“ – figyelmeztetett Ivan Švejna.

A költségvetési javaslatból szerinte egyetlen fontos tény adódik, amelynek a polgárok biztosan nem fognak örülni. „Több, mint valószínű, hogy tovább romlik majd a vállalkozó környezet az adóterhek közvetett emelése, azaz a leírási szabályok módosítása következtében. Ráadásul most kell, hogy érvénybe lépjen az ún. „adólicenc“ fizetésének kötelezettsége is“ – tette hozzá a Híd gazdaságpolitikai alelnöke.

h/para