Kiírták a megyei pályázatot - Bekebelezheti a Penta a dunaszerdahelyi és a galántai kórházat is!

2014. október 16. - 09:48 | Belföld

Nagyszombat megye önkormányzata kiírta a versenypályázatot a dunaszerdahelyi és galántai kórházak részvényeinek értékesítésére. A Penta pénzügyi csoport már ki is nyilvánította érdeklődését.

A Penta, amely a közelmúltban a médiában vásárolt be, megszerezve a SME-t és az Új Szót is kiadó Petit Presst, a Trend hetilapot birtokló Trend Holdingot, valamint a bulvárlapokkal foglalkozó 7 Plust, jelenleg 12 regionális kórházi intézményt birtokol, elsősorban Kelet-Szlovákiában. Ehhez jöhet most hozzá kettő, jelenleg részvénytársaságként működtetett nyugat-szlovákiai intézmény.

Nagyszombat megye már kiírta a pályázatot a két délnyugat-szlovákiai kórházra, ám azt nem kötötték ki, hogy mennyi pénzt akarnak értük. Az érdeklődőknek december végéig van módjuk benyújtani ajánlataikat.

A Pentán kívül több, regionális kórházakat üzemeltető érdeklődő is jelezte már részvételi szándékát. Gabriel Tóth, a Penta PR-specialistája megerősítette, hogy szeretnének részt venni a versenypályázaton, mégpedig a Svet zdravia (Az egészség világa) nevű szervezetükön keresztül.

A kérdésre, hogy mennyit fizetnének értük, illetve hogyan módosítanák az intézmények felépítését, nem válaszolt. Amennyiben a Penta birtokába jutna a dunaszerdahelyi és a galántai kórház is, a hálózata már 14 egészségügyi intézményből állna.

Az egészségügyi minisztérium nem foglalt állást a tekintetben, hogy nem túl magas-e már ez a szám is. Martina Lidinská szóvivő szerint ez a megyei önkormányzatok hatáskörébe tartozik.

A két nagyszombat megyei kórház iránt érdeklődik az Agel társaság is, amely jelenleg öt regionális kórházat üzemeltet. Szóvivőjük, Marta Csergeová viszont egyelőre annyit közölt, hogy a pályázat feltételeit áttekintik, de minden egyéb latolgatás időszerűtlen.

A Malacky-i kórházat működtető Medirex társaság nem tervezi, hogy beszáll a versenybe. "Jelen pillanatban nem tervezzük a regionális kórházaink hálózatát bővíteni" - jegyezte meg Veronika Cvengrošová szóvivő. Ez a cég azonban szeretne bekapcsolódni az új pozsonyi egyetemi kórházzal kapcsolatos PPP-projektbe (állami és magánszféra együttműködése).

Szlovákiában a megyék már eladták vagy bérbe adták a legtöbb kórházat.

Dušan Zachar, az INEKO elemzője szerint a megyéknek gyakran nincsen elegendő erőforrásuk arra, hogy egy megfelelő színvonalon fenn tudják tartani a kórházak működését. A magántőke belépését ugyanakkor a megyék részleges tehermentesítéseként, illetve a kórházak számára fejlődési lehetőségként értelmezi.

A versenypályázatot viszont úgy kell kiírni, hogy abba a lehető legtöbben kapcsolódhassanak be. Nagyszombat megye esetében a legmagasabb kínált árat, a kórházakba történő invesztíciók nagyságát, illetve a vállalkozói üzleti tervet tekintik a legfontosabbnak.

Zachar szerint az okozhatna problémát, hogy ha valamelyik gazdasági szereplő monopolhelyzetbe kerülne a piacon, és visszaélne vele. Ugyanakkor kijelentette, hogy erre van nekünk egy Monopolellenes Hivatalunk. Az elemző szerint hiába rendelkezik a Penta a legtöbb kórházzal, ez nem feltétlenül jelent problémát. Ezt azzal indokolja, hogy Nyugat-Szlovákiában a partizánskei kórházon kívül nem rendelkezik egyéb regionális kórházzal.

Osztja a nézetét Tomáš Szalay, a HPI elemzője is, aki szerint viszont a dunaszerdahelyi és galántai kórházak megszerzése a komáromi kórházat működtető Agel társaság érdekében is állhat.

SME/para