Lajčák már hozzászokott, hogy csak annyi pénzt kap, amennyiből épphogy "túlélik"

2014. október 16. - 14:58 | Belföld

Annak ellenére, hogy az állami költségvetésből 8 millió euróval többet kap a külügy, mint tavaly, Miroslav Lajčák szerint szó sincs valós forrásnövekedésről.

A külügyminiszter figyelmeztetett, hogy a megemelt összegből csak az ország nemzetközi szervezeteknél vállalt kötelezettségeit fedezik, illetve a járulékokat.

"A beruházásokra és beszerzésre szánt pénz annyira behatárolt, hogy már szinte komolytalan. Alapvető fontosságú viszont, hogy Szlovákia teljesítse nemzetközi kötelezettségvállalásait, tehát hoigy fizessük a nemzetközi szervezetek működésére megszabott tagdíjat" - jelentette ki.

Lajčák azt ugyanakkor értékelte, hogy a pénzügyminisztérium a saját keretei közt a kedvükben járt. "Tudjuk, milyen a helyzet más minisztériumoknál, ennélfogva már megszoktuk, hogy egyfajta válsághelyzetben kell megélnünk. Örülök, hogy a költségvetési forrásaink nem jelentik a tárca felszámolását, másrészt csak a túlélésre elegendőek" - jegyezte meg a külügyminiszter.

A külügyi tárca összesen 20 millió eurót folyósít nemzetközi szervezeteknek. Ebből 2,7 millió euró megy a NATO székhelyének rekonstrukciójára, 1,1 millió a NATO civil költségvetésébe, 3,3 millió az ENSZ költségvetésébe, a nemzetközi Visegrádi alapba 2 millió, míg az Európa Tanácsba 1,5 millió. Számolnak emellett 5,72 milliós tőkekiadással, ami magába foglalja a londoni külképviselet felújítását, a pozsonyi Pražská utcában egy épület felépítését, valamint járművek vásárlását.

TASR/para