Az emberek félnek vállalkozni Szlovákiában az állam helyzete miatt

2014. október 19. - 12:34 | Belföld

A munkahivatali adatok szerint egyre kevesebben igényelnek saját vállalkozás elindítására ösztönző támogatást. Az adatok egyértelműen arra utalnak, hogy a szlovákiai emberek félnek vállalkozásba kezdeni az ország kevésbé előnyös helyzete miatt.

2013-ban összesen 5355 ember kérvényezte a vállalkozást segítő támogatást, közülük a munkahivatal 4897 kérvényt hagyott jóvá. Ezek az adatok a 2012-es évhez viszonyítva jelentős csökkenést mutatnak. Tavaly a munkahivatalok 16 millió euró támogatást fizettek ki, két évvel ezelőtt azonban 13 millió euróval többet.

„A támogatásokat a regionális szükségletek alapján nyújtjuk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek képesek érvényesülni” – szögezte le Veronika Černá, a a Munkaügyi, Szociális és Családügyi Központ munkatársa.

A vállalkozói szellem csökkenése az új munkahelyek kialakulásának hiányához is vezethet. Öt évvel ezelőtt több mint 12 ezer új munkahely jött létre, tavaly viszont már háromszor kevesebb.

A Slovak Business Agency (SBA) szerint a polgárok csökkenő érdeklődésének a félelem az oka. „A Global Entrepreneurship Monitor (GEM) felmérés eredményei alapján az emberek legjobban a vállalkozásuk csődjétől félnek. Tartanak továbbá a bonyolult jogi szabályozástól és a gyakori törvénymódosításoktól is, illetve a tőkétől való hozzáféréstől” – nyilatkozta Dominika Bizíková, az SBA kommunikációs osztályának vezetője.


(aktualne.sk)