A Mečiar-éra volt a szlovák diplomácia legsötétebb pontja

2014. október 19. - 16:57 | Belföld

A volt külügyminiszterek szerint az 1997-es év volt a döntő, mikor Madridban a NATO terjeszkedéséről határoztak. Szlovákiát meg sem említették.

A Mečiar-éra volt a szlovák diplomácia legsötétebb pontja

A jelenlegi külügyminiszter, Miroslav Lajčák és elődei, Eduard Kukan és Pavol Demeš is egyetért abban,hogy a szlovák külpolitikában a legsötétebb pont a Mečiar-éra volt. „Abban az időben Szlovákia kezdett kiesni az eurointegrációs és transzatlanti folyamatokból, s olyan dolgok történtek hazánkban, mint az elnök fiának elrablása“ – nyilatkozta Lajčák.

A legrosszabb évnek 1997-t nevezte meg, mikor Madridban a NATO terjeszkedéséről határoztak. A Visegrdái Négyek államai közül Magyarország, Csehország és Lengyelország kapott meghívót, akik aztán 1999-ben csatlakoztak is a NATO-hoz. Szlovákiát meg sem említették. Ugyanúgy, mint a luxemburgi csúcstalálkozó 1997-ben, ami szintén csak a három szomszédos országot érintette.

A háromszoros külügyminiszter, Eduard Kukan szerint is ez az időszak volt Szlovákia legsötétebb időszaka. „Fekete bárány volt Szlovákia Európában, s majdnem teljesen kizártak bennünket a nemzetközi demokratikus szervezetekből“ – tette hozzá Kukan.

TASR/para