Bírálja a rendőröket az ügyészség, mert rosszul intézik a büntető feljelentéseket

2014. október 20. - 14:54 | Belföld

Az ügyészség kifogásolja a rendőrség hozzáállását a büntető feljelentésekhez.

Bírálja a rendőröket az ügyészség, mert rosszul intézik a büntető feljelentéseket

A büntető feljelentés megtételét követő 30 napon belül a rendőrnek döntenie kellene, hogy kezdeményez-e büntető eljárást, vagy elutasítja a feljelentést, esetleg az ügyet más büntetőjogi szervhez rendeli.

"A büntető feljelentések intézésénél a rendőri testület megbízott tagjai, de a nyomozók is gyakran túl lassan cselekszenek, és nem tartják be a határidőt" - áll az ügyészségek tevékenységéről szóló 2013-as jelentésben, amely a parlament elé kerül.

Az ügyészség szerint nem mindig objektív indokokból történik a halogatás. "Némely esetekben továbbra is fennáll a halogatás szubjektív indoka, mint például hogy a megbízott rendőrtisztek nem tudnak kellően eligazodni az adott problémakörben" - állapítják meg.

A jelentés szerint az is előfordul, hogy bár a rendőr betartja a határidőt, nem ássa bele magát kellően az adott ügybe. Az ügyész ilyen esetekben eltörölheti a rendőri határozatot, vagy kérheti annak kiegészítését.

Marianna Paulíková az országos rendőrkapitányság sajtóosztályáról elismerte, hogy történhetnek ilyen esetek. "A rendőr döntését egy büntető feljelentésről mindig egy határozat taglalja, amely az ő jogi nézetét tartalmazza, mégpedig a büntető eljárások alapelvei alapján. Hozzátette, hogy olyan rendőrökkel történhet meg, hogy rosszul ítéli meg a jogi helyzetet, akik még nem rendelkeznek kellő tapasztalattal.

SME/para