Hazahozták a szlovák hegymászók holttestét

2014. október 21. - 13:40 | Belföld

A két elhunyt hegymászó, Ján Matlák és Vlado Švancár holtteste hétfőn éjszaka érkezett Bécsbe, és kedd hajnalban a földi maradványokat átszállították Szlovákiába - közölte Peter Susko külügyi szóvivő.

Hazahozták a szlovák hegymászók holttestét

Az expedíció többi résztvevője, hét szlovák állampolgár még Nepálban tartózkodik, és igyekeznek minél előbb hazatérni - de egyelőre még az utazáshoz szükséges hivatalos ügyeket intézik.

Október 14-én lavina sodort el egy tízfős hegymászócsapatot a Dhaulágiri csúcs lábánál. Hét szlovák és egy cseh mászó megmenekült, de két szlovák férfi, és három nepáli serpa odaveszett.

A szóban forgó csapaton kívül még 41 szlovák állampolgár tartózkodik a Himalájában, és a külügyminisztérium közlése szerint napról napra csökken azok száma, akikkel egyelőre nem sikerül kapcsolatba lépni - jelenleg már csak hat ilyen személy van.

Múlt héten heves hóviharok alakultak ki a hegymászók körében rendkívül népszerű Annapurna és Dhaulágiri környékén, összesen 41 személy vesztette életét, a nepáli hatóságok pedig kb. 500 turistát menekítettek ki a körzetből.

(parameter)