Egy átlagos szlovákiai állampolgár csaknem száz eurót képes megspórolni havonta

2014. október 26. - 14:11 | Belföld

Egészen pontosan 96 eurót – derült ki az IMAS vállalat felméréseiből, amelyet a Szlovák Takarékpénztár részére készített idén szeptemberben.

A felmérések alapján ez az összeg idehaza havonta hat euróval nagyobb, mint a szomszédos Csehországban. Ezzel szemben Ausztriában havi 188 euró megtakarítására képesek átlagosan, ami a fizetéseket összevetve nem is annyira meglepő.

Azonban a szlovákiai polgárok között is jelentős eltérések vannak: minden negyedik szlovák állampolgár nem tud húsz eurónál többet megtakarítani havonta, 28 százalékuk pedig többet is képes megspórolni száz eurónál.

„Az idei évben a szlovákiai háztartások bevétele növekedett, a munkanélküliség aránya pedig csökkent, tehát több ember kap rendszeresen havi fizetést. Ezen kívül az idei első félévben emelkedtek a fizetések is, aminek köszönhetően az emberek többet képesek megtakarítani” – magyarázta a felmérés eredményét Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

A felmérésekből az is kiderült, a legtöbben azért spórolnak, hogy vészhelyzet esetén legyen mihez nyúlniuk. A megkérdezettek több mint fele mindezt spórolós bankszámlák segítségével teszi.

Az elegendő anyagi fedezettel rendelkező személyek leggyakrabban ingatlanba fektetik pénzüket, míg csupán nyolc százalékuk aranyba és egyéb nemesfémekbe.


(webnoviny.sk)