Az elmúlt húsz év legnagyobb szlovák katonai biznisze: 69 millió euróért veszünk két repülőgépet!

2014. október 29. - 15:59 | Belföld

Az elmúlt húsz év legjelentősebb szerződését kötötte meg a szlovák hadsereg. Két olasz gyártmányú, Spartan típusú repülőgépet vásárolunk.

Az elmúlt húsz év legnagyobb szlovák katonai biznisze: 69 millió euróért veszünk két repülőgépet!

A védelmi minisztérium aláírta a szerződést, melynek értelmében két, C-27j Spartan típusú katonai repülőgépet vásárol az olasz Alenia Aermacchi gyártótól. A két gépért összesen 69 millió eurót fizetünk, tehát egy gép 34,5 millióba kerül.

További 25 millió eurót fizet a szlovák állam a logisztikai és képzési támogatásért.

"Azért jöttünk ide, hogy dicsekedhessünk azzal, amiről mások csak beszéltek. Sikerült pénzbeli keretet biztosítanunk a vásárláshoz" - jelentette ki Martin Glváč (Smer) védelmi miniszter.

A hadsereg becslése szerint több mint 30 évig használhatják majd a gépeket.

Az olasz Spartan gépek a régi, Antonov AN-26 típusúakat váltják majd, amelyek élettartamát a hadsereg már néhányszor meghosszabbította. A gépeket taktikai szállításra használhatják. Ez azt jelenti, hogy kisebb távolságokon szállíthatnak velük kisebb terhet vagy személyeket, katonákat. A gépeket azonban bevethetik természeti katasztrófák esetén is, segélyszállítmányok ledobásánál.

A legnagyobb valószínűség szerint a hadsereg nem arra fogja használni a gépeket, hogy folyamatosan ellássa Afganisztánban állomásozó egységeit - erre a célra ugyanis Szlovákia, és más NATO-tagállamok is a nagykapacitású Antonov AN-124 Ruslan típusú gépeket használják, amelyeket orosz vagy ukrán magáncégektől vesznek bérbe.

A Spartan gépeket még az első Fico-kormány idején választották ki az olasz gyártótól, mellyel akkoriban együtt dolgozott az ismert és befolyásos szlovák fegyverkereskedő, Miroslav Výboh is, aki egyúttal Fico barátja.

A válság és az azt követő költségvetési megszorítások miatt azonban akkor a gépek megvásárlását elhalasztották. Glváč ugyanakkor állítja, hogy jelenleg már rendelkezésre áll a megvásárlásukhoz szükséges pénzösszeg.

SME/para