Elő a téli gumikkal - hamarosan borsos árakat fizethetünk!

2014. október 31. - 19:50 | Belföld

 A következő hetekben várhatóan még az eddigieknél is hűvösebb, téliesebb idő vár majd ránk. A télies idő vészes közeledtével a sofőröknek is érdemes időben gondoskodniuk az autó abroncsainak cseréjéről, hiszen a jeges-havas időjárás akár váratlanul is meglephet bennünket.

A hazai utakon 50 eurónkba kerül majd, ha összefüggő hó-, jégréteg vagy fagy esetén továbbra is nyári gumiabroncsokat használunk a járműveken. A pontos időpontot a törvény nem határozza meg, azonban ajánlatos október végén, illetve november elején ellátogatni egy szervizbe, hogy az autóra időben felkerüljenek a téli gumik.

Külföldön sok esetben más szabályok vannak érvényben, ami a téli gumiabroncsok kötelező használatát illeti, többnyire magas bírságot szabnak ki.

Ausztriában és Csehországban november 1-től kötelező a téli gumiabroncsok használata. Ausztriában 35 eurós, míg Csehországban akár 90 eurós pénzbírságot is kiszabhatnak azokra a sofőrökre, akik továbbra is nyári abroncsokkal közlekednek.

Az előzőekhez képest a magyarok és a lengyelek engedékenyebbek – náluk a törvény értelmében nem kötelező a téli gumik használata.

Aki nyugat felé veszi az irányt, nem árt, ha befektet egy hóláncba is, hiszen Ausztriában és Csehországban is kötelező a használata az egyes kijelölt útszakaszokon, amelyeket közlekedési táblákkal jeleznek.

„Amikor a hőmérséklet nulla fok alá csökken, a nyári gumik megkeményednek, tapadásuk pedig csökken. Az autó ilyenkor jobban csúszik, nehezebben kanyarodik és hosszabb a féktávolsága is” – tájékoztatott Martin Bezděka, a Driving Camp autóiskola munkatársa.


(aktualne.sk)