Két hét múlva polgármestereket és képviselőket választunk - minden, amit tudni kell!

2014. november 1. - 18:41 | Belföld

Pontosan két hét múlva lesz lehetőségünk új polgármestereket és képviselőket választani az egyes települések élére. A helyhatósági választásokon azok a 18. életévüket betöltött, választásra jogosult állampolgárok szavazhatnak, akik állandó lakhellyel rendelkeznek Szlovákiában.

Két hét múlva polgármestereket és képviselőket választunk - minden, amit tudni kell!

Az önkormányzati választásokra november 15-én, azaz szombaton reggel 7 órától este 20 óráig kerül majd sor az ország 5989 választási körzetében.

A jelöltek választási kampánya már javában zajlik, 48 órával a voksolás előtt azonban be kell fejezni, mivel ekkor lép majd életbe a kampánycsend.

A többi választásoktól eltérően, választói igazolvány kiállítására nincs lehetőség, tehát ezúttal csak az állandó lakhelyen lehet szavazni.

A polgármester- és képviselőjelöltek listáját a legtöbb esetben az egyes települések weboldalain lehet megtekinteni. Akárcsak az összes voksolás előtt, most is érdemes még időben leellenőriznünk, hogy érvényes-e a személyazonossági igazolványunk, hogy ne a szavazóhelyiségben érjen bennünket a meglepetés.

A szavazásra jogosult külföldi állampolgároknak a tartózkodási engedélyüket kell majd magukkal vinniük. Amennyiben a választópolgár egészségi állapota miatt nem tud személyesen az urnákhoz járulni, igénybe veheti a mozgó urna lehetőségét és otthon is szavazhat.

Az általunk választott jelölteket karikázással jelölhetjük be a szavazólapon.


TASR/para