Óva int a "kisebbségi pártoktól" a Matica

2014. november 7. - 08:48 | Belföld

A Matica slovenksá is bekapcsolódott a helyhatósági választásokba, bár alapszabályzata szerint pártfüggetlen.

Óva int a "kisebbségi pártoktól" a Matica

Marián Tkáč Matica-elnök a Facebookon közzétett felhívásában óva int a kisebbségi pártoktól, helyettük szerinte olyan politikusokra kell szavazni, akik a hagyományos nemzeti, keresztény értékeket és a szociális biztonságot helyezik előtérbe.

Ennél még mélyebben beleásta magát a politikába Maroš Smolec, a Matica egyik vezető tisztviselője, aki Pozsony egyik városrészében képviselő-jelöltként indul a Smer, az SNS és a Zöldek pártja támogatásával.

"Akkor már egyenesen kijelenthették volna, hogy a Smert, az SNS-t, Kotlebát és a KDH-t válasszák. Úgy gondolom, a politizálás nem a Matica feladata" - jelentette ki Daniel Krajcer korábbi kulturális miniszter.

Peter Fitz (Smer), a parlament kulturális bizottságának tagja szerint a szervezetnek tartózkodnia kellene a politikai megnyilvánulásoktól.

Tkáč viszont állítja, hogy a Matica továbbra is pártfüggetlen és nem neveztek meg pártot, ugyanakkor szerinte apolitikusak nem maradhatnak.

Solymos László (Híd) szerint a Matica valahol a 19. században ragadt. "Tudatosítaniuk kellene végre, hogy az ország sokrétűsége előny és nem hátrány.

Dušan Jarjabek (Smer) ezzel szemben úgy véli, hogy a Matica csak a nemzeti alapelvekre apellál, és azzal nincsen semmi probléma.

A Matica lapjában aránytalanul nagy teret kap az SNS, amely Smolecet támogatta. Smolec vezeti az újságot, és az októberi számban Andrej Danko SNS-elnököt tolták egy interjúval, és arról is külön tájékoztattak, hogy Turócszentmártonban Danko személyesen kit támogat.

Az SNS támogatásával indul jelöltként Pozsony-Óvárosban Dagmar Tkáčová Vanečková, Marián Tkáč felesége is.

Tkáč az archívumokban a kommunista titkosrendőrséggel, az ŠtB-vel együttműködő személyként tartják nyilván, korábban pedig a pozsonyi Közgazdasági Egyetemen elkövetett plágiummal is megvádolták.

Smolec korábban Mečiar-párti újságíró volt, és élénken bekapcsolódott az Iveta Radičová elleni kampányba is. Az SNS az exkormányfő elleni hirdetéseket az mrs nevű ügynökségen keresztül rendelte, amely együtt dolgozott Ivan Gašparovičékkal is.

A Maticát jelentős mértékben támogatja az állam. Az idén 1,4 millió eurót utaltak át nekik.

SME/para