Ilyen még nem volt! Több mint 22 órája tart Fico menesztése

2014. november 9. - 15:54 | Belföld

Megszakítás nélkül 19 órán át tanácskoztak a parlamenti képviselők, amikor koradélután rövid szünetet iktattak be. Az ülés további menetéről a parlamenti grémium fog dönteni. Egyes információk szerint akár hétfőig is elhúzódhat a miniszterelnök leváltásával kapcsolatos ülés.

Ilyen még nem volt! Több mint 22 órája tart Fico menesztése

Dél környékén még nyolc, írásban bejelentkezett képviselő nem mondta el felszólalását. Utána szóban is lehet jelentkezni a vitába, s ha mindenkit meghallgattak, következhet a szavazás Robert Fico leváltásáról.

Összesen 23-an akartak felszólalni, de az első ellenzéki képviselő csak hat órával a rendkívüli ülés megkezdése után, éjjel egy órakor mondhatta el véleményét. Robert Fico leváltását 33 ellenzéki képviselő kezdeményezte korrupt rendszere miatt, melynek kiváltó oka a pőstyéni kórház CT-vásárlási botránya, ami miatt már leváltották Zuzana Zvolenská egészségügyi minisztert is.

A parlamenti vita elején a miniszterelnök, illetve kormányának tagjai kaptak szót. A Smer tagjai, képviselők és a miniszterek is aktívan bekapcsolódtak a vitába. Fico 40 percen keresztül sorolta az ellenzék bűneit, különösen nagy figyelmet fordított a kereszténydemokraták vezette egészségügyi tárcára és a belügyminisztérium korrupciógyanús ügyeire.

Bugár Béla, a Híd elnöke is felszólalt. Elmondta, hogy az ellenzéki pártok közötti verseny miatt ezt az „ügyet” is megúszhatja a Smer, hiszen a pártokat főleg a kamerák előtti szereplés motiválja.

A parlamenti ülés előtt kisebb tömeg gyűlt össze az épület előtt. Az emberek gyertyát tartottak a kezükben és tiltakoztak az ország kirablása ellen.

Robert Fico közben elismerte, miatta tartják szokatlan időpontban, szombaton este a rendkívüli ülést. „Hétfőn, kedden és szerdán kihelyezett ülést tart a kormány, csütörtökön és pénteken kampánycsend van, nem lenne tehát szerencsés akkor ülésezni“ – mondta a kormányfő.


TASR/para