Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a jövedelemadóról szóló törvény, Simon Zsolt Kiskához fordult

2014. november 12. - 14:57 | Belföld

Ellenzéki képviselők a törvény visszamenőlegességét firtatják, az Alkotmánybíróság szerint viszont nics vele gond.

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a jövedelemadóról szóló törvény, Simon Zsolt Kiskához fordult

Az Alkotmánybíróság szerdai ülésén elutasította 51 ellenzéki képviselő beadványát. A törvény szerint a vállalkozók a 2010-es, 2011-es és 2012-es veszteségeiket legfeljebb a következő négy évben írhatják le, mégpedig egyenlő arányban. Ezt megelőzően hét éven keresztül írhatták le a veszteségeket meghatározatlan mértékben.

A beadványt benyújtó képviselők szerint viszont a törvény ilyen irányú módosítása retroaktív, tehát visszamenőleges hatállyal bír, mivel a múltra vonatkozó szabályokon módosít.

Daniel Lipšic (Nova), a javaslatot beterjesztő képviselők nevében elmondta, hogy a törvénymódosítást azért tartják alkotmányellenesnek, mert az veszteségekről fogalmaz, ám a vállalkozók tevékenységébe jelentősen beavatkozik azáltal, hogy azokat egy, a korábbitól jóval szigorúbb variáns szerint írhatják le. A képviselő úgy vélte, hogy ha a vállalkozók nem kapnak garanciát arra, hogy a törvényeket nem módosítják nálunk visszamenőlegesen, akkor még a törvény eredeti célja, a hatékonyabb adóbeszedés is sérülni fog.

Simon Zsolt (Híd) a jövedelemadóról szóló törvény módosítása kapcsán nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz. "Ma, amikor annak tanúi lehetünk, hogy a Smer jelöltjei hogyan lopják szét az adók és járulékok formájában beszedet közpénzt (lásd. az áron felül vásárolt CT-berendezést a pöstyéni kórházban), meg vagyok róla győződve, hogy az adók további emelése nem áll a polgárok érdekében. A polgárok érdeke, hogy a beszedett adót hatékonyan használják fel, nem pedig az, hogy pénzügyi csoportok nyereségéhez biztosítsanak forrást belőle" - fogalmazott Simon az Andrej Kiskának írt levelében.

TASR/para