BOTRÁNY: Kirúgták az állami Tipos vezérét - 5 ezer eurónyi luxuscikket vett a céges bankkártyájával!

2014. november 12. - 15:47 | Belföld

Ladislav Kriškát a Smer jelölte az állami tulajdonban lévő Tipos élére. Most pedig menesztették.

BOTRÁNY: Kirúgták az állami Tipos vezérét - 5 ezer eurónyi luxuscikket vett a céges bankkártyájával!

A szlovák közmédia (RTVS) tájékoztatott arról, hogy menesztették az állami cég vezetőjét, miután a SME szerdán megírta, hogy birtokába került a dokumentum, amely igazolja, hogy Kriška Prágában luxuscikkeket vásárolt a céges bankkártyájával. A menesztését megerősítette Beatrice Szabóová kormányszóvivő is.

A Tipos-vezér október 4-én a "Baldinini - Široká" elnevezésű terminálon fizetett a Tipos nevén lévő bankkártyával, mégpedig nem kevesebbet, mint 4847,70 eurót.

A Baldinini egy luxusbolt Prágában a Široká utcában, amelyben cipőket és ruházati cikkeket árulnak. Kriška nem árulta el a lap megkeresésére, hogy mit vásárolt ekkora összegért.

Emellett szintén októberben 85,87 eurót fizetett a bolttal szomszédos utcában álló InterContinental hotelban, ugyanezzel a bankkártyával.

Az arany Visa kártyával való fizetést Kriška azokkal rendkívüli körülményekkel magyarázta, amelyek aznap adódtak számára Prágában. Lányával tartózkodott a cseh fővárosban egy operáció miatt, amelyet a saját kártyájáról fizetett. "Észlelte, hogy meghaladta a napi limitet a bankkártyáján, ám az említett boltban akkor már kiszámlázták a fizetendő összeget több árucikkért, ezért döntött a céges bankkártya használata mellett" - állt Kriška állásfoglalásában, amelyet szóvivője bocsátott a SME rendelkezésére, és amelyet azzal kezdett, hogy "minden szülő számára a legfontosabb a gyereke, és így van ez Kriška úr esetében is".

A Tipos kedden azt közölte, hogy Kriška egyetlen belső jogszabályt sem sértett meg, és a pénzt visszatérítette. Azt viszont nem árulták el, hogy mikor. Szóvivője annyit közölt, hogy Ladislav Kriškának bizonyítéka van róla.

Az RTVS szerint sajnálja az esetet, de szerinte nem vallott kudarcot. Ugyanakkor kész arra, hogy távozzon az igazgatói székből.

A SME összegezte, hogy nem ez volt az első gyanús kifizetés a Tiposnál, amióta azt Ladislav Kriška vezeti. A cég ugyanis idén májusban 49 ezer eurót fizetett egy bizonyos "válságkommunikációs útmutatóért" a Jandl nevű reklámcégnek.

Egy neves PR-ügynökség tulajdonosa úgy nyilatkozott a SME-nek, hogy hasonló útmutatót az ügyfeleiknek legfeljebb 10, nagyon szélsőséges esetben pedig legfeljebb 20 ezer euróért állítanak elő, ám ez utóbbi esetben az ügyfél már "álmai útmutatóját" kapja meg.

A Tipos és a Jandl közös állásfoglalást adott ki korábban az ügyben, amelyben az árat az útmutató tartalmával magyarázták.

SME/para