NÉPSZAVAZÁS: Kiska támogatja a házasság definiálásáról és az örökbefogadásról szóló kérdéseket

2014. november 12. - 18:34 | Belföld

Andrej Kiska a családvédelmi referendum kérdései közül támogat kettőt, szexuális nevelésre viszont szerinte szükség van.

NÉPSZAVAZÁS: Kiska támogatja a házasság definiálásáról és az örökbefogadásról szóló kérdéseket

"Vannak kérdések, amelyekben nagyon világos az álláspontom. Konzervatív ember vagyok, tekintettel a kisebbségek vagy a másik csoport elvárásaira" - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján a köztársasági elnök.

A harmadik kérdést illetően, amely az iskolai szexuális nevelést érinti, negatív az álláspontja, tehát úgy véli, hogy szükség van rá.

A népszavazáshoz szükséges aláírásokat összegyűjtő Családért Szövetség (Aliancia za rodinu) üdvözölte az államfő döntését, ugyanakkor szerinte a szexuális nevelést illetően félreértés történt.

"Ez a kérdés nem a szexuális nevelés iskolai betiltásáról szól, hanem a szülő elsőbbségi jogáról azt illetően, hogy a gyermekét a meggyőződése és az általa követett értékek szerint nevelhesse, és elutasíthassa azokat az iskolai programokat az ilyen érzékeny területen" - szögezte le a szövetség szóvivője, Anton Chromík.

A szövetség a hét végéig írásban fordul az államfőhöz, hogy találkozzanak.

Az Alkotmánybíróság októbervégén döntött arról, hogy a népszavazásra szánt négy kérdés közül három feltehető egy referendumon, a negyedik viszont nem. Ez a negyedik a regisztrált partnerséggel járó jogok megvonását érintette.

Kiska ugyanakkor még nem írhatja ki a népszavazás időpontját, mivel azóta sem kapta kézhez az Alkotmánybíróság határozatát. Most úgy véli, hogy ez már túl hosszú ideig tart.

Grigorij Mesežnikov politológus szerint a köztársasági elnök a népszavazási kérdésekkel kapcsolatban konzervatívabban nyilvánult meg, mint azt tőle megszokhattuk az eddigiekben. "A múltban, például a választási kampánya idején a nézetei semlegesebbek, vagy liberálisabbak voltak" - jegyezte meg.

A politikai szakértő úgy véli, hogy ez megváltoztathatja némely társadalmi csoport viszonyulását Andrej Kiskához.

Értékelte ugyanakkor a nyíltságát. "Az előző köztársasági elnökök esetében nem volt jellemző, hogy nyíltan kifejeznék álláspontjukat az ilyen érzékeny kérdésekben" - fogalmazott.

_________________________________________________________________

Az azonos nemű párok jelenleg ezekben az európai államokban fogadhatnak örökbe gyereket: Hollandia, Svédország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Izland, Belgium, Norvégia, Dánia, Franciaország, Málta, Luxemburg.

A német, finn, szlovén, osztrák és észt jogszabályok pedig lehetővé teszik, hogy amennyiben egy azonos nemű pár egyik tagja saját gyermekkel rendelkezik, párja - a nem biológiai szülő - a gyermek törvény által elismert szülőjévé válhasson.

SME/para