Nem engedik, hogy a RegioJet 2 euróért szállítson utasokat Pozsony és Nyitra között

2014. november 13. - 10:47 | Belföld

Rendkívül alacsony árakon kíván autóbusz-járatokat indítani a cseh RegioJet Pozsony és Nyitra, valamint Besztercebánya között.

Nem engedik, hogy a RegioJet 2 euróért szállítson utasokat Pozsony és Nyitra között

Pozsonyból Nyitrára és vissza minden órában, Besztercebányaára és vissza minden két órában közlekednének autóbuszok, míg előbbi útvonalon egy út 2 euróba, utóbbin pedig 5 euróba kerülne, ha az utas az interneten vált jegyet. Ha valaki az autóbuszon venne jegyet, akkor a duplájába kerülne. A gyerekek, diákok és nyugdíjasok számára viszont még olcsóbb lenne az útijegy.

Az autóbusz máshol nem állna meg, csak a két végállomáson. Nyitrára 75 percig, Besztercebányára pedig 3 óráig közlekedne.

A sárga autóbuszok elindítását már két héttel ezelőttre tervezte a RegioJet, ám Pozsony megye nem adta ki számára a közlekedési licencet, arra hivatkozva, hogy abba nem egyezett bele Nyitra megye, amely pedig Nyitra városának elutasító magatartására hivatkozott.

A Nyitrai Kerületi Önkormányzat eredetileg beleegyezett volna, álláspontját azonban vélhetően azért módosította, hogy védje a főváros és Nyitra között jelenleg járatokat üzemeltető Turancart és Arrivát. Mindkét társaság üzemeltet járatokat a város menti falvakba, az Arriva pedig a nyitrai tömegközlekedést is.

A RegioJet anyavállalata, a cseh Student Agency tulajdonosa, Radim Jančura szerint a megyék igyekeznek megakadályozni a versenytársak belépését a piacra, Pozsony megyét és Pavol Frešo megyeelnököt pedig egyenesen klientizmussal gyanúsította meg.

Pozsony megye azt közölte, hogy csak minden érintett beleegyezésével adhatja ki a közlekedési licencet, és ide tartozik Nagyszombat, Nyitra és Besztercebánya megye is.

Jančura ugyanakkor állítja, hogy minden utasszállító cégnek 60 napon meg kellene kapnia a licencet, és ennek már október 27-én meg kellett volna történnie. Hozzátette, hogy a megye képviselői a közlekedésügyi minisztérium egy magas beosztású tisztviselőjével és a busztársaságok képviselőivel találkoztak, és arról egyeztek meg, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a RegioJet ne léphessen be a piacra.

Bemutatott egy jogi szakvéleményt is, mely szerint Pozsony megye törvényellenesen cselekedett, amikor nem adta ki a licencet.

Pavol Frešo ugyanakkor megalapozatlannak és aránytalannak tartja a RegioJet "nyomásgyakorlási akcióját". Úgy véli, a törvénnyel összhangban cselekednek, és november 25-ig meghozzák a döntést az ügyben.

SME/para