Vége a kampánynak, szombat estig "csend" lesz

2014. november 13. - 09:26 | Belföld

Véget ért a választási kampány, csütörtökön reggel kezdetét a 48 órás moratórium.

Vége a kampánynak, szombat estig "csend" lesz

Mostantól a választásokon induló jelöltek javára és ellenük szóló információk közlése is tilos egészen a szombat esti urnazárásig. Szombaton 7.00-kor nyitnak a szavazóhelyiségek, és este 20 óráig bárki leadhatja szavazatát.

A Statisztikai Hivatal a www.statistics.sk és a www.volbysr.sk weboldalakon hozza nyilvánosságra majd a választási (nem hivatalos) részeredményeket szombaton este 20 óra után. A Paraméter ezzel egyidőben dolgozza fel az eredményeket.

Szlovákiában 2923 településen választanak polgármestert és képviselőket, beleértve Pozsony és Kassa egyes városrészeit. Erre 5989 szavazókörzetet alakítottak ki. A választások folyamatát a Központi Választási Bizottság kíséri majd figyelemmel.

Több mint 4 millió a választásra jogosultak száma. Az elsőválasztók mintegy 28 ezren vannak. Azok az elsőválasztók, akik ugyan más választásokon már részt vehettek, de először szavazhatnak a helyhatósági választásokon, kb. 256 ezren lehetnek.

Szavazni csak az állandó lakhelyünkön lehet. Nemcsak szlovákiaiak, de itt élő külföldiek is részt vehetnek a választásokon. A szlovákiaiak a személyazonossági igazolványukkal, a külföldiek pedig az itt tartózkodásukat igazoló dokumentumukkal.

Akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak az urnákhoz járulni, a szavazókörzetük választási bizottságát kérhetik arra, hogy mobilurnába adhassák le szavazatukat.

A szavazólapokon szerepelnie kell az adott választási körzetben maximálisan megválasztható képviselők számának, tehát hogy abból a körzetből mennyien kerülhetnek be a képviselő-testületbe. Ha valaki ennél kevesebbet karikáz, a szavazata akkor is érvényes, ám ha többet, akkor érvénytelen. A polgármesteri szavazólapon csak egyet kell karikázni mindenhol.

TASR/para