A Híd megtartotta eddigi pozícióit, működnek a párt új szövetségei is

2014. november 16. - 18:41 | Belföld

A Híd elnöke, Bugár Béla és alelnöke, Lucia Žitňanská az önkormányzati választások eredményeire reagáltak.

A Híd megtartotta eddigi pozícióit, működnek a párt új szövetségei is

A szombati önkormányzati választások eredményét a Híd nagy kihívásnak tartja. Bugár Béla és Lucia Žitňanská a mai sajtótájékoztatójukon az összes megválasztott jelöltnek gratulált. Ugyanakkor megemlítették azt is, hogy a választások végkimenetele alapján egyértelmű, hogy a polgárok keresik a politikai pártokkal való együttműködés és az önkormányzati képviselet új lehetséges formáit.

„Most az a kérdés, hogy mit kell másképpen csinálnunk ahhoz, hogy Szlovákiában jól működjön a parlamenti demokrácia – amely a politikai pártokra épül” - hangzott el a Híd vezetőitől.

A párt elnöke kiemelte azt a tényt is, hogy a párt saját közvetlenül támogatott jelölteket és a Híd által támogatott független jelölteket egyaránt a választók figyelmébe ajánlott – ez utóbbiak egyébként nagyon sikeresen szerepeltek. „Úgy tűnik, hogy ez a modell a helyi szinten elkezdett működni“.

Bugár Béla szerint a pártnak sikerült megtartania eddigi pozícióit. „A Híd közvetlen támogatásával 173, támogatott függetlenként pedig 46 polgármesterjelöltünk volt sikeres. Annak is örülünk, hogy a párt Pozsonyban is megerősödött. Polgármesterünket újraválasztották Rozsnyón, és sikeresek voltunk Királyhelmecen is. Párkányban, Füleken, Érsekújvárban és Nagymegyeren általunk támogatott független polgármesterjelöltek futottak be“ - mondta Bugár. Emellett kiemelte a Híd által is támogatott eperjesi jobboldali koalíciós jelölt sikeres szereplését. Bugár Béla különösen örül annak, hogy a választásokon sikeresen szerepeltek a párttal együttműködő különböző szervezetek is. „Nagyon örülök annak, hogy a IUVEN ifjúsági szervezet jelöltjei most első alkalommal kerültek be képviselőtestületekbe és a PURT roma szervezet jelöltjei kifejezetten sikeresek voltak – a PURT elnöke Rimaszécs polgármestere lett,“ tette hozzá Bugár Béla.

A párt alelnöke, Lucia Žitňanská szerint a választások eredménye alátámasztja a már jól ismert tényt, hogy egyes régiókban nem lehet a „márkára“ hagyatkozni – ott a személyekre kell összpontosítani a munkát. „Politikai pártként minden bizonnyal szorosabb kapcsolatokat kell kiépítenünk a különböző polgári kezdeményezésekkel, ez csak természetes egy olyan párt esetében, amely a polgári elvet tartja központinak. A másik nagy kihívást az jelenti, hogy a választóknak el kell magyaráznunk, hogy a társadalmi problémák nem oldhatóak meg egyszerű jelszavakkal és rövid úton – az olyan ügyek, mint a korrupció, munkanélküliség, bűnüldözés, regionális különbségek. Ezek kezelésére elvi, szakmai, politikai munka és ezek eredményeinek következetes alkalmazása szükséges. A Híd párt erre képes, konkrét programunk van, és az elkövetkező időszakban fontos feladatnak tartjuk, hogy minél több polgárt győzzünk meg arról, hogy jól dolgozunk“ - tette hozzá a párt alelnöke.

-para-