1989: A szlovák, a magyar, a lengyel és a német államfő koszorúzott Dévényben

2014. november 17. - 12:51 | Belföld

A dévényi Szabadság kapuja emlékműnél történt koszorúzással csúcsosodott ki a V4-es országok, valamint Németország és Ukrajna államfőjének kétnapos szlovákiai látogatása.

1989: A szlovák, a magyar, a lengyel és a német államfő koszorúzott Dévényben

Áder János magyar, Bronislaw Komorowski lengyel, Miloš Zeman cseh, Joachim Gauck német és Petro Porosenko ukrán államfő Andrej Kiska meghívására érkezett Szlovákiába a bársonyos forradalom 25. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésekre.

A szlovák, a lengyel, a magyar és a német államfő a kommunizmus áldozatainak emlékére koszorúztak hétfőn a Szabadság kapujánál Dévényben.

Miloš Zeman cseh és Petro Porosenko ukrán államfő már korábban befejezte szlovákiai látogatását

A Szabadság kapujának emlékművét, amely a Dévényi vár alatti kőszirten áll, 2005-ben leplezték le. Az emlékművet a szlovák Nemzeti Emlékezet Hivatala, valamint a Szlovák Politikai Foglyok Konföderációja állíttatta. A kommunista rendszer megtorló intézkedéseire emlékeztet, és azok neve szerepel rajta, akik az őrzött határok átlépésekor vesztették életüket.

Hétfőn 18.00-kor ünnepélyes keretek közt függeszti ki Andrej Kiska az Európai Unió lobogóját az elnöki palota előtt, azt követően pedig állami kitüntetésben részesíti a szabadságért és demokráciáért harcoló személyiségeket.

TASR/para

Címkék: 1989, november 17.