BOTRÁNY: Fillérekért jutott pozsonyi lakáshoz hét évvel ezelőtt Kiska egyik legközelebbi munkatársa

2014. november 20. - 13:24 | Belföld

Pozsony egy korábbi főpolgármestere, Andrej Ďurkovský (KDH) hivatala városi lakást utalt ki az elnöki hivatal sajtóosztálya jelenlegi vezetőjének, Roman Krpelannak, amit ő hét évvel ezelőtt gyakorlatilag fillérekért megvásárolhatott.

BOTRÁNY: Fillérekért jutott pozsonyi lakáshoz hét évvel ezelőtt Kiska egyik legközelebbi munkatársa

Krpelan tíz évvel ezelőtt a SME napilap belpolitikai hírszerkesztője volt. Akkoriban utalt ki városi lakást neki is az Andrej Ďurkovský vezette főpolgármesteri hivatal Főrév (Ružinov) városrészben. Ďurkovský egyébként is arról volt híres, hogy politikusok és celebek jutottak hozzá olcsón városi lakáshoz, amikor ő volt a pozsonyi főpolgármester - írja a Nový Čas.

"A város korábbi vezetése idején különös és átláthatatlan módon utaltak ki lakásokat. Akkoriban, 2004. december 22-én a lakásbizottság hagyta jóvá a lakást Krpelan úr esetében is" - erősítette meg a lapnak Daniela Rodinová, a városi hivatal szóvivője.

A háromszobás lakásra havonta 5 246 koronát, azaz mintegy 174 eurót kellett fizetnie, három évvel később pedig, immár a SME főszerkesztő-helyetteseként, megvásárolhatta azt, mégpedig lélegzetelállító összegért: 51 040 koronáért, azaz 1 694 euróért. A lakás állítólag rossz állapotban volt.

A városrészben, ahol Krpelan is lakáshoz jutott, Daniela Danihel Rážová ingatlanügynök elmondása szerint már akkoriban, 2007-ben is 93 és 109 ezer euró közti áron lehetett háromszobás lakáshoz jutni. Krpelan tehát jócskán áron alul vásárolhatta azt meg.

Ján Baránek politológus szerint ez szégyenletes. "Nincsenek kétségeim afelől, hogy a lakáskiutalások törvényesen zajlottak, csak a kérdés az, hogy kik lehettek azok a kiválasztottak, akik bérbe vehették a lakásokat. Az árak, amelyen később megvásárolhatták őket, távolról sem tükrözték a piaci értéküket" - fogalmazott.

Krpelan is nyilatkozott a Nový Čas-nak. "Már régóta beláttam, hogy hiba volt, és ezt ilyen távlatból nehéz megindokolni vagy megmagyarázni. A lakást három évig használtam, majd később ingyen a volt feleségem nevére írattam" - fejtette ki.

A lap rákérdezett arra, hogy Andrej Kiska tud-e erről. "Az államfőt tájékoztattam erről, és természetesen közölte velem, hogy súlyos személyi hibát követtem el.

A 37 éves Krpelan a SME volt munkatársa, korábban Ivan Uhliarik (KDH) egészségügyi miniszter tanácsadójaként is dolgozott.

Nový Čas/para