Eltörölték Harabin 150 ezer eurós kártérítését, pedig már el is költötte

2014. november 20. - 08:58 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság eltörölte a Pozsonyi Kerületi Bíróság határozatát, amellyel megítéltél Štefan Harabinnak a 150 ezer eurós kártérítést azzal a bizonyos Baki Sadiki-telefonbeszélgetéssel összefüggésben.

Eltörölték Harabin 150 ezer eurós kártérítését, pedig már el is költötte

Štefan Harabin azért követelt 150 ezer eurós kártérítést a Legfőbb Ügyészségtől, mert Doborslav Trnka még főügyészként 2008-ban megerősítette a közte és Baki Sadiki alvilági körökben ismert személyiség közt lezajlott 1994-es telefonbeszélgetés átiratát.

A pozsonyi járásbíróság korábban megítélte a 150 ezer eurót, a kerületi bíróság azonban megszüntette a döntést. Később azonban ez utóbbi döntést eltörölték, és megváltoztatták a szenátust, amely dönthetett róla ismét. A kerületi bíróság másik szenátusa pedig már jóváhagyta a kártérítést. A Legfőbb Ügyészség ekkor élt fellebbezéssel és rendkívüli fellebbezéssel egyaránt.

A Legfelsőbb Bíróság kedden közölte, hogy a kerületi bíróság ítéletét eltörölték, és újratárgyalást rendeltek el. Mivel a bíróság zárt ajtók mögött döntött erről, így az indoklást majd csak az ítélet írásos kiértékelése után ismerheti meg a nyilvánosság.

A Legfőbb Ügyészség nem tudott arról, hogy meghozták a döntést, ennélfogva nem is nyilatkoztak róla. Harabintól a Sme e-mailben kért reakciót, de nem válaszolt.

Harabin, aki jelenleg a Legfelsőbb Bíróság büntetőjogi szakkollégiumát vezeti, szeretne bekerülni a Bírói Tanácsban. Ez ügyben a bírók a jövő héten választanak.

A Harabin és a szlovákiai albán drogmaffia fejének tartott Baki Sadiki közti állítólagos telefonbeszélgetés 1994-ben zajlott le. Daniel Lipšic 2008-ban ennek a beszélgetésnek az átiratával is érvelt a Harabin ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány mellett. Harabin akkor az első Fico-kormány HZDS-es igazságügy-minisztere volt. Harabin csalásnak nevezte a felvételt.

SME/para