A magyar Balog Beáta lesz a SME főszerkesztője

2014. november 21. - 16:25 | Belföld

A SME napilap főszerkesztője Matúš Kostoľný távozása után Balog Beáta lesz, aki ezt megelőzően a The Slovak Spectator című hetilap főszerkesztője volt.

A magyar Balog Beáta lesz a SME főszerkesztője

Az angol nyelvű hetilapot, amelyet szintén a Petit Press ad ki, tíz éve vezeti, azt megelőzően pedig a TASR és a SITA hírügynökségeknél is dolgozott.

"A jövőképem, hogy megőrizzük a lap függetlenségét, hogy az újság továbbra is olyan minden olyan információval ellássa az olvasóit, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy objektív képet alkothassanak a társadalomról. Végeredményben ugyanis az olvasó foglalkoztatja az újságírót" - jegyezte meg.

A SME szerkesztőségének nagy része azért távozott a laptól, mert a Gorilla-üggyel és a szlovák politika manipulációjával összekapcsolható Penta pénzügyi csoport kisebbségi részvényesként lépett be a Petit Pressbe.

A Petit Press vezérigazgatója, Alexej Fulmek szerint Balog Beáta garancia a professzionalitásra és a független szerzői munkára a napilapnál. "Főszerkesztőváltáskor mindig igyekeztem a cégen belülről válogatni, hogy megőrizzem a kiadónk kultúráját és speciális atmoszféráját. A napilap története Karol Ježík óta a szabadságról és a függetlenségről szól. Balog Beáta egy képzett és magas színvonalat képviselő személyiség, hosszú éves tapasztalattal, aki a továbbiakban is betöltheti a lap ezen küldetését" - fejtette ki Fulmek.

A jövő héten választhatják meg a lap főszerkesztő-helyetteseit, akik ugyancsak a kiadó valamely lapjától érkezhetnek.

A SME napilap tevékenységéhez csatlakozik ismét Tom Nicholson oknyomozó újságíró, a Gorilla-ügyről szóló könyv szerzője. A kiadóval az oknyomozó újságírásért felelős projektmenedzserként dolgozik majd együtt. Ő nem lesz főszerkesztő-helyettes. Az omediach.com portálnak elmondta, hogy mint a invesztigatív újságírással foglalkozó központ alapítója, oknyomozó riportokat biztosítana a SME számára. "Tehát tulajdonképpen nem térek vissza, mivel a kiadó kisebbségi tulajdonosa beperelt, ami továbbra is érvényben van. Bizarr volna az alkalmazásukban állni" - jegyezte meg.

SME/para