Túl sok az egyetem Szlovákiában, az oktatás színvonala viszont alacsony

2014. november 21. - 19:09 | Belföld

Az Akkreditációs Bizottság a 2013-as évet értékelő jelentésében kifejtette, a lakosság számát tekintve túl sok az egyetem Szlovákiában, a felsőoktatás színvonala pedig elmarad a külfölditől.

Túl sok az egyetem Szlovákiában, az oktatás színvonala viszont alacsony

„A lakosság számát tekintve túl sok az egyetem Szlovákiában, amelyek mindhárom felsőoktatási szakképzettségi szintű diplomát kínálnak. Az egyes felsőoktatási intézmények gyakran olyan képzést nyújtanak, amely nem párosul kellő színvonallal és semmilyen mértékben sem kapcsolódik tudományos kutatómunkákhoz” – jelentette ki az akkreditációs bizottság.

A bizottság szerint az országban túl sok a menedzsmentre, a szociális munkára, a jogra, a politológiára és a kommunikációra összpontosító szakirány, holott kevés van a természettudományi és a műszaki irányt választó hallgatóból.

Az arányok kiegyenlítése érdekében úgy vélik, szükséges lenne a műszaki és természettudományi szakok hallgatóit ösztöndíjban részesíteni.

A bizottság felajánlotta a főiskolák számára, hogy szorgalmazni fogják a tudományos kutatómunka támogatásának növelését. Olyan javaslat is felmerült, miszerint az egyetemeken oktató professzorok közt is különbséget kellene tenni és bevezetni a kutatói professzori besorolási szintet.

Az Akkreditációs Bizottság emellett javasolta az egyetemek besorolásának módosítását. Szerintük az lenne a legelőnyösebb, ha a későbbiekben az egyetemeket négy csoportba sorolnák, amely alapján lennének kutató munkát végző egyetemek, klasszikus egyetemek, főiskolák és szakfőiskolák.


SME/para