FELMÉRÉS: Hiába az ingyenes vonatozás, pótolhatatlan az autóbusz-közlekedés!

2014. november 22. - 15:18 | Belföld

Az Autóbusz-közlekedési Szövetség (ZAD) szerint regionális szinten pótolhatatlan az autóbusz-közlekedés.

Peter Sádovský, a szövetség alelnöke szerint az utasok fontosnak tartják, hogy fennmaradjanak a regionális buszjáratok, ezért megfontoltan kell dönteniük az egyes járatok törléséről.

Hozzátette, el kellene gondolkodni azon, miként részesülhetnének a buszokkal közlekedő utasok is valamilyen kedvezményben, hiszen erre szükségük van az ingyenes vasúti közlekedés nyújtotta konkurencia egyensúlyozása miatt.

A ZAD októberben készített egy felmérést, amely során 12 ezer ember véleményére volt kíváncsi az autóbusz-közlekedéssel kapcsolatban. Többek közt például arra, milyen közlekedési eszközt tartanak elsődlegesnek a településük szempontjából. A válaszadók 90,83 százaléka az autóbusz mellett tette le a voksát, míg csupán 9,17 százalékuk szavazott a vonatra.

A kérdésre, hogy módjukban áll-e más közlekedési eszközt igénybe venni, a megkérdezettek 51,45 százaléka úgy felelt, hogy nincs rá lehetősége, míg 31,64 százalékuk úgy válaszolt: igen, személygépkocsit. A megkérdezettek csupán 15,38 százaléka mondta, hogy a vasúti közlekedést is igénybe tudja venni.

A ZAD szerint az ingyenes vasúti közlekedés bevezetése nagyjából az eddig autóbusszal közlekedők 8 százalékát csábíthatja arra, hogy ezután a vonatokat válassza, ami 15,8 milliós bevételkiesést jelent számukra.


TASR/para