Szlovákiában egyre gyakoribb a kártyás fizetés

2014. november 22. - 09:14 | Belföld

Szlovákiában az előző évben 4,5 százalékkal nőtt a kiadott bankkártyák száma, ami 4,79 milliónak felel meg. Minden egyes bankkártyára évente átlagban 29 vásárlást jegyeztek fel – derül ki a Postabank legújabb felméréséből.

A Szlovák Bankszövetség (SBA) adatai magukért beszélnek, hogy Szlovákiában nem csak talizmánként hordják magukkal az emberek bankkártyáikat. „Az előző évben 11 százalékkal nőtt az összes bankkártyával elvégzett évközi tranzakció, ennek összege elérte a 17,2 milliárd eurót” – jelentették ki az elemzők.

Egyre kevesebben hordanak magukkal készpénzt is, így a bankkártyákat egyre gyakrabban használják az üzletekben. Évente átlagban 18 alkalommal használjuk a bankautomatákat, s ezekből átlagosan 132,2 eurót veszünk ki. A bankkártyát azonban átlagosan 29 alkalommal használjuk évente.

A bankkártyák használata manapság elterjedt és kényelmes módja a fizetésnek. Az utóbbi időben pedig egyre gyakoribb az érintésmentes fizetés. Szlovákiában minden 13. fizetés érintésmentes, s ezt a technológiát az összes kiadott kártya 45 százalékával lehet használni.

TASR/para

Címkék: bankkártya, fizetés