Jó hír a gyengénlátóknak! Az egészségügyi biztosítók ismét hozzáfizethetnek a szemüvegek árához

2014. november 28. - 11:48 | Belföld

A szemüvegvásárlási terhek egy részét ismét megtéríthetik az egészségügyi biztosítók. A változást az egészségügyi minisztérium fő szakértője javasolja, aki azt állítja, ezzel sikerülne megnövelni a páciensek érdeklődését a megelőző látásellenőrzések iránt.

Jó hír a gyengénlátóknak! Az egészségügyi biztosítók ismét hozzáfizethetnek a szemüvegek árához

Az egészségügyi szakértők egyetértenek abban, hogy az emberek nem fektetnek nagy hangsúlyt a látással kapcsolatos betegségek megelőzésére. Emellett számos olyan betegség létezik, amelyek akár megvakuláshoz is vezethetnek.

„Ezek olyan elváltozások a szemen, amelyeket az emberek ritkán vesznek észre, hiszen a legtöbb esetben fájdalommentesek” – tájékoztatott Marta Ondrejková, az egészségügyi minisztérium fő szemészeti szakértője.

A látáspanaszokkal küzdő emberek a legtöbb esetben elkerülik a hivatalos orvosi vizsgálatot és egyszerűen szakértelem nélkül vásárolnak maguknak szemüveget. Holott minden öt évben legalább egyszer ajánlatos lenne felkeresni a szemészeti szakorvost abban az esetben is, ha az illetőnek nincs konkrét panasza.

Az egészségügyi szakértők mindezt azzal szeretnék elérni, hogy az egészségügyi biztosítókkal megfizettetnék a szemüveg árának egy részét.

„Szeretnénk, ha a szemüvegvásárlási terhek egy részét megtérítenék az egészségügyi biztosítók. Ezáltal talán a felnőttek sem mulasztanák el a rendszeres látásvizsgálati ellenőrzéseket” – zárta Ondrejková.


(noviny.sk)