Olcsóbb lesz a karácsonyi bevásárlás? Ilyen árakra számíthatunk!

2014. november 28. - 17:17 | Belföld

Az élelmiszerárak Szlovákiában az idei év folyamán folyamatosan csökkentek. Ezt mutatják ki legalábbis azok a felmérések, amelyek az élelmiszerárak változásával kapcsolatos adatokat vizsgálták.

Az utóbbi hónapokban azonban mégis kisebb áremelkedést tapasztaltak a szakértők, amely szerintük a karácsony előtti vásárlási láz kezdetével magyarázható. Többet fizetünk nemcsak a csokoládéért, de a tojásért is.

A mérsékelt áremelkedések ellenére a felmérések szerint mégsem fogunk többet költeni a karácsony előtti vásárlási lázban, mint tavaly.

A Tatra Bank elemzője, Boris Fojtík szerint átlagban véve idén ugyanannyiért juthattunk hozzá az élelmiszerekhez, mint tavaly. „Az előnyös terméshozam és az Oroszország ellen irányuló szankciók is hozzásegítenek az élelmiszerek árának csökkenéséhez 2014 végén” – szögezte le Fojtík.

A Posta Bank elemzője, Dana Vrabcová elárulta, az elmúlt időszakban legnagyobb mértékben a tojás ára növekedett, annak ellenére is, hogy jelenleg olcsóbban jutunk hozzá a tojáshoz, mint tavaly ilyenkor.

Vrabovcová szerint a jelentős áremelkedés a csokoládé esetében is megfigyelhető volt. A csokoládé ára jelenleg 10 százalékkal magasabb, mint tavaly volt. Ennek oka a kakaó világpiaci árának növekedése.

Ezzel szemben a cukor évközi ára megközelítőleg 5 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest. A rizs ára az elmúlt hónapokban 2,3 százalékkal csökkent, éves szinten pedig több mint 7 százalékkal. Az étolaj ára az elmúlt hónapokban stagnált, éves viszonylatban azonban csaknem 15 százalékos csökkenés jellemezte.

A legjobb eredményt éves szinten a burgonya érte el, amely az idei év során 42,9 százalékos árcsökkenésen ment keresztül.

Az elkövetkezendő hetekben minden bizonnyal tovább csökken majd a hagyományos karácsonyi gyümölcsök ára is. A karácsonyi időszakot előszeretettel használják ki az egyes üzletláncok, hogy minél több vásárlót csábítsanak.

Vrabovcová szerint azok a vásárlók, akik rendszeresen figyelik az üzletláncok nyújtotta akciókat, vásárlásaik során akár 10-30 százalékot is spórolhatnak decemberben.


(aktualne.sk)