Ezekben a kórházakban nem lopnak, ráadásul a legjobb kezelést biztosítják

2014. november 29. - 12:21 | Belföld

Az INEKO új portálának köszönhetően 150 szlovákiai egészségügyi létesítményt lehet összehasonlítani több mint 60 mutató alapján.

Ezekben a kórházakban nem lopnak, ráadásul a legjobb kezelést biztosítják

Kórházak minőségét és hatékonyságát összehasonlító portált indított a Szociális Reformok Intézete (INEKO). A intézet a Transparency International Slovensko vállalattal működik együtt.

A nemocnice.ineko.sk oldalon a 2009 és 2013 közötti adatok kerültek feldolgozásra. Olyan információkhoz juthatunk általa az egyes kórházakról, mint a betegek elégedettsége, az intézmény gazdasági helyzete vagy a kórházat jellemző várakozási idő.

„Az állampolgárokkal együtt szeretnénk nyomást gyakorolni a kórházakra, amelyeknek az ellátás minőségének nyilvánosságra hozása által javítaniuk kellene a szolgáltatásaikon” – nyilatkozta Peter Goliaš, az INEKO igazgatója.

A portál szerint az ország legátláthatóbb kórháza a liptószentmiklósi intézmény, míg a legutolsó helyen a besztercebányai Isten irgalmának háza és a galántai Szent Lukács Kórház szerepel.

A feldolgozott adatok alapján 2013 végéig a legmagasabb adóssága a pozsonyi Egyetemi Kórháznak volt. A páciensek legkevésbé a losonci és a zólyomi kórházzal elégedettek.

Az INEKO igazgatója hozzátette, az adatok nem képesek teljes mértékben tükrözni a valóságot, hiszen a páciensek meghatározása nem mindig egyértelmű.


(noviny.sk)

Címkék: kórházak, INEKO