Híd: Az Országos Tanács értékelte az önkormányzati választásokat és megerősítette a párt szerkezetét

2014. november 29. - 15:15 | Belföld

A Híd értékelte a novemberi önkormányzati választások eredményeit és megerősítette a párt szerkezetét megyei és járási szinten egyaránt.

Híd: Az Országos Tanács értékelte az önkormányzati választásokat és megerősítette a párt szerkezetét

A szombati Országos Tanács után a Híd elnöke, Bugár Béla, valamint Solymos László és Lucia Žitňanská alelnökök a párt sajtótájékoztatóján értékelték az eredményeket . A párt elnöke kijelentette, hogy „a novemberi választások, melyek egyben a párt történelmének második önkormányzati választásai is voltak, pozitív eredménnyel zárultak.” Hozzátette azonban, hogy „kellemetlen meglepetésekre is volt példa.”

„A választások eredményei alapján, mint polgári párt, arra a következtetésre jutottunk, hogy a polgári kezdeményezésekkel, a független polgármesterekkel és képviselőkkel történő szorosabb kommunikáció mindenképpen szükséges, és az effektív együttműködés szempontjából elkerülhetetlen”- hangsúlyozta Bugár Béla.

Annak ellenére, hogy a Híd kisebb számban indított polgármester- és képviselőjelölteket, mint 4 évvel ezelőtt, Bugár Béla szerint a pártnak sikerült megtartania pozícióit. „Polgármesterünket újraválasztották Rozsnyón, továbbá sikeresek voltunk Királyhelmecen is. Párkányban, Füleken, Érsekújvárott és Nagymegyeren pedig az általunk támogatott független polgármesterjelöltek futottak be.“ A pártelnök a sikerek közé sorolta az eperjesi koalíciós eredményeket is, valamint a fővárosi képviselet megerősítését.

„A Híd közvetlen támogatásával 149, általunk támogatott függetlenként pedig 44 polgármesterjelöltünk volt sikeres“- hangsúlyozta Bugár Béla és kiemelte a IUVEN ifjúsági szervezet, és a PURT romaszervezet sikereit is. „Nagyon örülök annak, hogy a IUVEN ifjúsági szervezet jelöltjei most első alkalommal kerültek be képviselőtestületekbe és a PURT roma szervezet jelöltjei kifejezetten sikeresek voltak – elnökük, Vavrek István Rimaszécs polgármestere lett.“

Solymos László alelnök a legkedvezőtlenebb választási eredményként a dunaszerdahelyit jelölte meg. „Dunaszerdahelyen felesleges vereséget szenvedtünk, amelyből le kell vonnunk a következtetéseket. Örömünkre szolgál azonban a tény, hogy két meghatározó párttag is hajlandó volt magára vállalni a politikai felelősséget és lemondani tisztségéről“- így értékelte Solymos László a helyzetet, majd a továbbiakban a Komáromban elért eredményekhez is kifejtette véleményét. „Az ottani hidas képviselet nem gyengült. Másrészt azonban meg kell említenünk, hogy a közös polgármesterjelölt sikertelen szereplése megerősített minket abban, hogy az MKP-val való együttműködésről csak a 2016-os parlamenti választások után beszélhetünk“- tette hozzá a párt alelnöke.

Lucia Žitňanská alelnök szerint a jelöltek alacsonyabb száma nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az északi járásokban kedvezőtlenebb eredményeket ért el a párt, mint négy évvel ezelőtt. „Az északi járások jelenlegi eredményei alapján fő feladatunk az lesz, hogy hosszútávon ne csak a sikeres jelöltekkel foglalkozzunk, hanem azokkal a most kevésbé meggyőző eredményeket elért jelöltekkel is, akik felvállalták politikai márkánkat” - szögezte le Žitňanská. „Egyidejűleg vissza kell állítanunk a ruszin területeken folyó intenzív munkát, és végül, de nem utolsó sorban alaposan ki kell értékelnünk az észak-szlovákiai járások szervezeteinek munkáját“- elemezte Lucia Žitňanská a párt választótáborának megerősítéséhez szükséges lépéseket.

Bugár Béla elmondása szerint, ezen törekvések sikerességének érdekében a párt megerősítette szervezeteit megyei és járási szinteken. „Bízom abban, hogy az újonnan megválasztott járási elnökök csapata a párt fő hajtóerejeként működik majd. Fontos, hogy folytassuk azt, amit elkezdtünk: egy erős, stabil polgári párt kiépítését. Célunk pedig az, hogy a 2016-os választásokon a választók minél pozitívabban értékeljék munkánkat“- tette hozzá a Híd elnöke.

-para-

Címkék: híd, országos tanács