Minden negyedik ember rákban hal meg Szlovákiában – a vastagbélrák tekintetében riasztó a helyzet!

2014. december 1. - 11:58 | Belföld

Szlovákiában egy kisebb város lakosságával megegyező az egy év alatt rákbetegségben elhunyt személyek száma.

Minden negyedik ember rákban hal meg Szlovákiában – a vastagbélrák tekintetében riasztó a helyzet!

A Statisztikai Hivatal közlése szerint tavaly 13 183 haltak meg valamilyen onkológiai megbetegedésből kifolyólag, ami az összes haláleset egynegyedét teszi ki. Az is konstatálható, hogy a rákbetegségben elhunytak száma növekszik. 1992-ben még 10 625-en voltak, tíz évvel később 11 445-en, míg tavaly további 1738-cal többen.

„Egész Európában nő a daganatos megbetegedések száma. Ennek egyik érthető oka a növekvő átlagéletkor, amellyel egyenes arányban növekszik a daganatos megbetegedések esélye is” – jegyzi meg Stanislav Špánik, az egészségügyi minisztérium klinikai onkológiai szakértője.

Az EU átlaga alatt vagyunk

Az Európai Unióban ugyanakkor továbbra sem tartozunk a rákbetegségben elhunytak összes elhalálozáshoz viszonyított arányát illetően a legrosszabb helyzetben lévő országok közé.

Az Eurostat e területen begyűjtött legfrissebb, 2011-es adatai szerint Hollandia, Írország és Szlovénia esetében is meghaladja ez az arány a 30%-ot.

Szlovákia ugyanakkor a 30 országot (28 EU-tagállam, valamint Svájc és Norvégia) vizsgáló felmérése szerint a 19., miközben magasabb aránnyal rendelkezik Csehország és Magyarország is.

Az abszolút számokat illetően is a 18-ikok voltunk 2011-ben. Ez azt jelentette, hogy minden 100 ezer emberre 239 onkológiai megbetegedésben elhunyt személy jutott. E tekintetben Magyarország állt a legrosszabbul, ahol 327.

Ugyan az idősebb embereknél egyre nagyobb eséllyel fordulhat elő daganatos megbetegedés, annak aránya, hogy az orvos egy elhunyt idősnél a halál okaként rákbetegséget állapítson meg, egyre alacsonyabb. Míg a 65 évnél fiatalabban elhunytak esetében mintegy harmadrészt volt a halálok rákbetegség, addig a 65 évnél idősebbeknél ez csak mintegy 20%.

Az idősebbek esetében ez annak is betudható, hogy őket a betegségek szélesebb palettája sújtja, mint például a szív- és érrendszeri betegségek.

Leggyilkosabb a tüdőrák, a vastagbélrákot illetően viszont az "élen" vagyunk

Európában és Szlovákiában is a daganatos megbetegedések közül a leggyilkosabb a tüdőrák. Az európai átlag 20,8% a rákbetegségben elhunytak körében, nálunk pedig 17,1%. Ennél alacsonyabb tüdőrák-arány csak Lettországban, Svédországban és Portugáliában van.

Špánik szerint a tüdőrákban elhunytak magas aránya abból vezethető le, hogy ezt a típusú daganatos megbetegedést nehezebb leleplezni.

„Bár gyakoribb a vastagbél daganatos megbetegedése, a tüdőn lévő daganatot már általában előrehaladottabb állapotban fedezik fel, és a biológiai elhelyezkedése is kedvezőtlenebb” – fogalmazott.

Európai összehasonlításban Szlovákia ugyanakkor éppen a vastagbélrák tekintetében emelkedik ki, ugyanis Magyarország után a másodikok vagyunk az ebben elhunytak arányát illetően. Az onkológiai betegségek körében a halálesetek 15,3%-a vastagbélrák miatt következett be.

Špánik elmondta, hogy Csehország és Magyarország nagyságrendileg ugyanabba a kategóriába tartozik a vastagbélrákot illetően, ami szakértők vélekedése szerint a hasonló életstílus következménye.

Hozzátette, hogy a végbél- és vastagbélrákot illetően a technológiabeli különbség is meghatározó, némely nyugat-európai országokkal szemben ugyanis nálunk nincs olyan fejlett szinten a vizsgálat e tekintetben.

Nálunk az 50 évnél idősebb páciensek, vagy a megbetegedést illetően kockázatosabb kategóriába tartozók kétévente egyszer ingyenesen vehetnek részt az okkult (rejtett) vér székletbeli vizsgálatán, tízévente egyszer pedig a végbél és a vastagbél preventív kolonoszkópikus vizsgálatán.

SME/para