Radičová: Meg kell gyengíteni az oligarchikus demokráciát

2014. december 1. - 09:19 | Belföld

A volt kormányfő szerint Szlovákiában meg kell gyengíteni az oligarchikus dekomráciát, mivel a politika és a pénzügyi csoportok összefonódásai lehetetlenné teszik a politikai megoldásokat.

Radičová: Meg kell gyengíteni az oligarchikus demokráciát

Iveta Radičová úgy véli, hogy ez egy nehéz és nemzetek feletti küzdelmet jelent, melynek egyik első lépése, hogy meg kell szüntetni az ország pártok szerinti kolonizációját.

"Ezt azonban nem lehet elérni egyik napról a másikra, mivel már eleve egy pártok által kolonizált adminisztratívát örököl az ember. Ha pedig semmilyen változtatást nem hajt végre, akkor semmilyen politikai program nem érvényesülhet. A helyes út az volna, hogy bizonyos posztokat szakértők, és nem politikai jelöltek foglaljanak el, ehhez pedig egy társasalmi megegyezésre van szükség a tekintetben, hogy honnan kezdődően van szükség szakértőkre" - jegyezte meg.

Úgy vélekedett, hogy definiálni kell a politikai posztokat és behatárolni a politikus felelősségét a saját posztjáért. Emellett az állami és közigazgatásnak sem szabadna szerinte a politikai változások áldozatává válnia.

Radičová szerint a rendszerváltás óta nem zárult le a nemzeti, keresztény és szociális vita, ami miatt gyakorlatilag nem jöhettek létre hagyományos politikai pártok. Mint mondta, a novemberi eseményeket követő évtized első évtizedében teljesen más politikai spektrum működött, mint azt követően. Hozzátette, hogy az egyetlen parlamenti "állócsillag" a KDH, ám az is számos szakadáson ment keresztül.

Noviny.sk/para

Címkék: Iveta Radičová