"Nem fogok úgy tenni, mint Orbán Viktor"

2014. december 2. - 13:50 | Belföld

Robert Fico a Hospodárske Noviny gazdasági napilap fórumán vett részt kedden, és a beszélgetős eseményen saját lemondását is felvetette. Na, nem úgy...

"Nem fogok úgy tenni, mint Orbán Viktor"

"Az ellenzéknek nincs alternatívája, úgyhogy úgy döntött, az utcára viszi az eseményeket, ezzel pedig megkezdte a szlovák politika balkanizálását. Tegyük fel, hogy 2015 júniusában a Smer azt mondja, lemond, és 83 képviselőnk karba tett kézzel fog ülni a parlamentben, arra várva, hogy történjen valami" - fenyegette az ellenzéket a miniszterelnök.

Fico szerint a kormányzó Smer türelme is véges. "Nem vagyok kíváncsi azokra az emberekre, akik az ablakom alatt azt kiabálják, hogy ki leszek nyírva mint Ceausescu, és azokra az ellenzéki politikusokra sem vagyok kíváncsi, akik életükben még semmit nem bizonyítottak, de a kormányomat csőcseléknek nevezik" - mondta a miniszterelnök.

"El tudom képzelni, hogy júniusban felkeresem Andrej Kiskát, és beadom lemondásomat. De mi történne ebben az esetben? Eluralkodna a káosz."

"Ha valaki azt gondolja, hogy vég nélkül lehet minket ostorozni, téved. Megcsinálom azt, amit előbb felvetettem. Eljön 2015 júniusa, és tessék, mutassák meg Szlovákiának, hogy milyen alternatívát tudnak kínálni az országnak" - ismételte meg a fenyegetést a miniszterelnök.

"Már látom Matovičot, Hlinát, Lipšicet, Frešot, Bugárt, Figeľt, ahogy szentként ülnek Kiskánál, és keresik a megoldást" - tette hozzá Robert Fico.

Fico többször is elismételte, hogy véleménye szerint a jelenlegi ellenzéki pártok sem alternatívát, sem értékrendet nem tudnak kínálni a választók számára. "Próbálják csak meg! Menjenek be egy pártba, dobjanak fel egy értékrendbeli kérdést, és nézzék végig, hogyan verekednek össze a párttagok" - tette hozzá a kormányfő, aki érvelésével azt próbálta bizonyítani, hogy csak a stabil politikai pártok - mint a Smer-SD - képesek előrevinni az országot.

Ha a 2016-os parlamenti választások után a jelenlegi ellenzéki pártok alakítanának kormány, Fico szerint a "tákolmány" legfeljebb hét hónapig lenne életképes.

Nem csinálok úgy, mint Orbán

Az utóbbi hetek kormányellenes tüntetései kapcsán Robert Fico megjegyezte: véleményszabadság van, és ezt a jogot soha nem kérdőjelezné meg. Ennek ellenére a lemondását követelő demonstrációk szerinte nem mutatják azt, hogy távoznia kéne.

"Ezrek vettek részt a tüntetéseken, de a Smer pozsonyi nőnapjára simán eljön nyolcezer ember" - jelentette ki Fico. "De talán mégsem akarhatják azt, hogy úgy reagáljak, mint Orbán Viktor, hogy amikor kormányellenes tüntetés van, akkor csinálunk egy ellentüntetést, amire elviszünk 20 ezer embert. Ez nem megoldás" - mondta Fico, hozzátéve, hogy mindig, mindenhol akadnak elégedetlenkedők.

(parameter/SME)